co z tym teraz... - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 05 lis 2015, 11:42

kobieta złożyła mi wniosek o FA na nowy okres we wrześniu. do składu rodziny (oprócz 2 dzieci uprawnionych) dopisała nowo narodzone dziecko. i tu zaczynają sie schody- dziecko nie jest dłużnika, ma je z kimś innym, trwa sprawa o zaprzeczenie ojcostwa P. dłużnika i później będzie zasądzenie alimentów od właściwego Pana. co z tym teraz zrobić, raczej w listopadzie sie to wszystko nie rozegra, wiec potrzebuje dochody nowego Pana a on jej niczego nie da. przedłużyć postępowanie/ dec o pozostawieniu bez rozpatrzenia??jestem w kropce :(
magdass

Napisano: 05 lis 2015, 12:25

Dlaczego potrzebujesz dochodów nowego pana?
Rozumiem, że dziecko w akcie urodzenia ma jako ojca wpisanego dłużnika (domniemanie ojcostwa byłego męża?), więc dopóki sprawa trwa, to sobie trwa. Ciebie interesuje finał sprawy a nie samo postępowanie. W składzie rodziny podaje nowe dziecko, dopiero po ustaleniu ojcostwa będziesz brać pod uwagę dochody tamtego pana (o ile nie będą zasądzone alimenty).
kawa i ciasto

Napisano: 05 lis 2015, 12:32

chyba nie do końca się dobrze wyraziłam. zaprzeczenie ojcostwa dłużnika już jest- czeka na uprawomocnienie jeszcze. i dopiero wtedy będzie występować o alimenty od nowego Pana.
magdass

Napisano: 05 lis 2015, 12:52

przecież do ustalenia uprawnień do FA na dwoje dzieci uprawnionych nie ma zupełnie znaczenia, czy dziecko w składzie rodziny (przecież jej dziecko) ma zasądzone alimenty,/ ustalone ojcostwo/ itp.
ODA

Napisano: 05 lis 2015, 13:05

a co z definicją rodziny? 12) rodzinie - oznacza to (...) osobę, z którą rodzic osoby uprawnionej wychowuje wspólne dziecko ... nie jestem opieką społeczną żeby stwierdzić czy ona z nim mieszka/ nie mieszka utrzymuje kontakt czy nie. wspólne dziecko to dochody Pana, nie tak?
magdass

Napisano: 05 lis 2015, 14:05

Ja bym wziela oswiadczenie pod odpowiedzialnoscia karną czy wychowuje wspolnie te dzieci z ojcem tego ostatniego dziecka
^magda^

Napisano: 05 lis 2015, 14:28

nikt więcej sie nie wypowie, Elmer może?
magdass

Napisano: 05 lis 2015, 15:18

Jak ODA.
magdass pisze:zaprzeczenie ojcostwa dłużnika już jest- czeka na uprawomocnienie jeszcze.
Jak się wyrok uprawomocni przyjmiesz od strony oświadczenie dot. wspólnego wychowywania.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x