kobieta złożyła mi wniosek o FA na nowy okres we wrześniu. do składu rodziny (oprócz 2 dzieci uprawnionych) dopisała nowo narodzone dziecko. i tu zaczynają sie schody- dziecko nie jest dłużnika, ma je z kimś innym, trwa sprawa o zaprzeczenie ojcostwa P. dłużnika i później będzie zasądzenie alimentów od właściwego Pana. co z tym teraz zrobić, raczej w listopadzie sie to wszystko nie rozegra, wiec potrzebuje dochody nowego Pana a on jej niczego nie da. przedłużyć postępowanie/ dec o pozostawieniu bez rozpatrzenia??jestem w kropce
Dlaczego potrzebujesz dochodów nowego pana?
Rozumiem, że dziecko w akcie urodzenia ma jako ojca wpisanego dłużnika (domniemanie ojcostwa byłego męża?), więc dopóki sprawa trwa, to sobie trwa. Ciebie interesuje finał sprawy a nie samo postępowanie. W składzie rodziny podaje nowe dziecko, dopiero po ustaleniu ojcostwa będziesz brać pod uwagę dochody tamtego pana (o ile nie będą zasądzone alimenty).
chyba nie do końca się dobrze wyraziłam. zaprzeczenie ojcostwa dłużnika już jest- czeka na uprawomocnienie jeszcze. i dopiero wtedy będzie występować o alimenty od nowego Pana.
przecież do ustalenia uprawnień do FA na dwoje dzieci uprawnionych nie ma zupełnie znaczenia, czy dziecko w składzie rodziny (przecież jej dziecko) ma zasądzone alimenty,/ ustalone ojcostwo/ itp.
a co z definicją rodziny? 12) rodzinie - oznacza to (...) osobę, z którą rodzic osoby uprawnionej wychowuje wspólne dziecko ... nie jestem opieką społeczną żeby stwierdzić czy ona z nim mieszka/ nie mieszka utrzymuje kontakt czy nie. wspólne dziecko to dochody Pana, nie tak?