CO Z TYM ZROBIĆ - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 14 lip 2014, 11:54

Pani złożyła wnioseki na SZO na swoją mamę, z akt sprawy wynika, iż Pani od wielu lat jest ubezpieczona w KRUS-ie z mocy ustawy, Pani podpisała również mi oświadczenie, że zaprzestała prowadzenie gospodarstwo rolne, na podstawie umowy zlecenie i, umowy o dzieło czy też na podstawie umowy o prace nigdy nie pracowała, po komunikacuie który pojkawiła się na stronie MPIPS już zgłupiałam, CZY W TEJ SYTUACJI NALEŻY PRZYZNAĆ ZDO ???
KAŚKA 83

Napisano: 14 lip 2014, 12:15

?????
KAŚKA 83

Napisano: 14 lip 2014, 12:42

u nikogo nie btyło wniosku na szo po 15 maja 2014 r., ????
kaśka 83

Napisano: 14 lip 2014, 13:08

?????
kaśka 83

Napisano: 14 lip 2014, 13:11

ZDO jest dla osób które pobierały świadczenie pielęgnacyjne i wygasiliśmy im prawo do niego z dniem 30.06.2013r.
o0o

Napisano: 14 lip 2014, 13:15

SZO--- musi być rezygnacja z pracy a w przypadku rolników również zaprzestanie pracy w gosp. rolnym.

Ten przepis o rezygnacji z pracy nie będzie obowiązywał od 01.01.2015r.

Więc w TWOIM przypadku jak nie było wcześniej świadczenia pielęgnacyjnego to nie może teraz być ZDO
Jak nie zrezygnowała z pracy (nie rozwiązała umowy o pracę , umowy zlecenia, umowy o dzieło, wyrejestrowała działalności gosp.) -nie może być również SZO.
Dopiero po 1.01.2015r. będzie przysługiwało SZO.
o0o

Napisano: 15 lip 2014, 9:22

może jeszcze się ktoś wypowie bardzo prosze
kaśka 83

Napisano: 15 lip 2014, 10:33

????
kaśka 83

Napisano: 15 lip 2014, 10:47

Byłam w KRUS, od rolników ( tych z mocy ustawy też) którzy podpisali oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gopodarstwa rolnego i mają już decyzję o przyznaniu chcą by rolnik napisał im takie oświadczenie na ich druku z datą o jakiej jest mowa w decyzji ośrodka od kiedy rolnik zaprzestał, KRUS na dzień dzisiejszy stoi na stanowisku, że takie oświadczenie jest rezygnacją z zatrudnienia w gosp. rolnym i na tej podstawie wyrejestruje rolnika z ubezpieczenia w KRUS, również od 01 lipca 2013r. Odnośnie przyznania SZO jako rezygnacji z ztrudnieni w gosp. rolnym wcześniej na tym forum ktoś pisał, że SKO przynało SZO i potraktowało rezygnację z prow. gosp. rolnego jako rezygnację z zatrudnienia, wcześniej widziałam takie wpisy.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem