staż unijny bez podatku czy to uzyskany dochód - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 14 lip 2014, 12:02

Jak traktujecie stypendium stażowe staz bez podatku. jako uzyskany czy nic nie robicie z tym? jeśli nie robicie to podajcie jakąś podstawę
Aaagataaaa

Napisano: 14 lip 2014, 12:44

nie. miałam taki przypadek, nie bierzesz pod uwage tych dochodów jako uzyskany
iii

Napisano: 14 lip 2014, 12:54

ale na co sie powołać ze to nie uzysk. :roll: dochód z za granicy tez nie jest opodatkowny a jest uzyskiem i utratą
aaagataaaa

Napisano: 14 lip 2014, 13:52

??????????????????????????????/
Aagaataaa

Napisano: 14 lip 2014, 13:59

a ja robie z takiego stażu -uzyskanie dochodu.
art.3 pkt 24 b)-uzyskanie prawa do zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych. Te punkt nie rozgranicza stypendium płaconego z budżetu RP i unijnego.... więc liczę
o0o

Napisano: 14 lip 2014, 14:11

Dochód uzyskany ze stażu unijnego nie jest dochodem w rozumieniu przepisów ustawy o ŚR, jest nieopodatkowany, nie mieści się tez w katalogu dochodów niepodatowanych, zgodnie z opinią naszego UW nie doliczamy do dochodu.
katrinnne

Napisano: 14 lip 2014, 14:22

a na szkoleniach ludzie z ministerstwa mówią , że to jest uzyskanie...

Jaki UW tak opiniuje?
o0o

Napisano: 14 lip 2014, 15:47

o0o pisze:a na szkoleniach ludzie z ministerstwa mówią
Oni z reguły mówią rzeczy na które nie ma żadnej podstawy prawnej, albo jest tylko w ich opinii, albo chcieliby żeby była, albo wydaje im się, że jak jej nie ma, to nie trzeba zmieniać złych zapisów tylko mówić o tym na szkoleniach tak jakby była. :D
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2014, 16:11

Stypendium stażowe, które jest finansowane ze środków Funduszu Pracy, klasyfikujące się wg ustawy jako "przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach ogólnych [...]" wlicza się do dochodu rodziny.
Natomiast Stypendium stażowe finansowane ze środków Unii Europejskiej tzn. z Europejskiego Funduszu Społecznego, mimo że częściowo są finansowane również z budżetu krajowego, NIE wliczają się do dochodu rodziny.
Jest tak dlatego, że stypendia stażowe finansowane z EFS są w całości zwolnione od podatku. W związku z tym, w świetle ustawy o świadczeniach rodzinnych nie klasyfikują się już jako "przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach ogólnych [...]". Stypendia stażowe nie są również wymienione w punkcie "c)" ustawy o świadczeniach rodzinnych, tzn. "inne dochody niepodlegające". Zatem tych dochodów nie należy wliczać do dochodu.
Kati@

Napisano: 14 lip 2014, 16:24

gdy byłam na ost. szkoleniu w czerwcu z gościem z ministerstwa to mówił że jest to uzysk, więc ja liczę
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x