u mnie tak działa że jak chce zweryfikować kogoś za 2018 rok od stycznia to mi wyskakuje że to są dane archiwalne i będą dostępne za 48 h i 5min i teraz trzeba czekać 2 dni na odpowiedź z zusu....a jeszcze wczoraj weryfikowałam tak samo to miałam odpowiedź po 5 min
u mnie tak działa że jak chce zweryfikować kogoś za 2018 rok od stycznia to mi wyskakuje że to są dane archiwalne i będą dostępne za 48 h i 5min i teraz trzeba czekać 2 dni na odpowiedź z zusu....a jeszcze wczoraj weryfikowałam tak samo to miałam odpowiedź po 5 min
u nas już od jakiegoś czasu czy to 2017 czy 2018 r. czekamy 2 dni :/
aha no to nieźle...ja wczoraj miałam aktualizację programu do wersji 2-10.6 i po tej aktualizacji to się tak zrobiło bo z rana sprawdzałam osoby w zusie za 2018 i miałam odpowiedź po 5 min i teraz skojarzyłam że to dzięki tej aktualizacji takie "udogodnienie" mam
Temat był już poruszany wielokrotnie na forum - jest to działanie systemu informatycznego ZUS, na które nie mamy wpływu. Prosiliśmy o zmianę, bez skutku.
My chyba juz od początku sierpnia czekamy na Zus po 2 dni, no troche to chore zeby w gorącym okresie tak to działało, nie jestem w stanie nie bieząco przy stronie nic sprawdzić (czy mowi prawde )
Jeszcze raz przypomnę, że zaraz jak dostaliśmy info o takim zachowaniu ZUS, to już 1 sierpnia br. napisaliśmy taką prośbę:
Prosimy o potwierdzenie czy na pewno usługa ZUS ma zwracać dane po 5 minutach tylko dla okresu z ostatnich 18 miesięcy?
W naszej opinii taka zmiana będzie uciążliwa dla Użytkowników, i nie do końca jest zgodna z procesem biznesowym obsługi wniosków SR i FA, gdyż Użytkownicy na potrzeby ustalenia prawa do świadczeń dochodowych np. zasiłek rodzinny, lub świadczenie z funduszu alimentacyjnego potrzebują weryfikować dane w ZUS za okres z roku bazowego, czyli od stycznia do grudnia roku poprzedniego, np. dla wniosków na nowy okres zasiłkowy 2019/2020, który rozpoczął się 1 lipca weryfikowane są dane w ZUS za styczeń - grudzień 2018 i dla tych wniosków na ten moment Użytkownicy nie mogą już pozyskać danych z ZUS po 5 minutach, tylko będą musieli odczekać 48h, co na pewno będzie utrudniać im pracę i wydłuży proces obsługi wniosków.
Już mamy zgłoszenia od Użytkowników, że usługa ZUS przestała zwracać dane.
Niestety nasza argumentacja nie spowodowała zmiany czasów odpowiedzi ZUS. Nie mamy wpływu na te czasy, ani my, ani Dostawca Emp@tii, ani MRPiPS. Leży to całkowicie w gestii ZUS.
Jeżeli ZUS tak skrupulatnie szuka danych z 2018 to może by tak znajdował wszystkie np składki emerytów i rencistów w końcu sam im płaci świadczenia od których potrąca składki i tak cięzko to udostępnić
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”