co z tymi pieniędzmi? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 28 lis 2014, 12:48

Kobieta pobiera u nas zasiłek pielęgnacyjny.
Wczoraj na nasze konto wpłynęła kwota 306 zł od tej kobiety (zwrot ZP za październik i listopad)
Dziś przyniosła decyzję z ZUSu z dnia 5 listopada i tam jest napisane, że dodatek pielęgnacyjny ZUS przyznaje jej od 1 paździenika - na tej podstawie sama wywnioskowała, że tamto musi zwrócić i zwróciła od razu przelewem na konto.

Z dokumentów wynika, że uchylam ZP od grudnia (tak??)

Co mam teraz zrobić z tymi pieniędzmi które zwróciła? Przecież nie ma nienależnie pobranych...
Krysia S.

Napisano: 28 lis 2014, 12:49

Ja też mam taki przypadek ale jak tu nie ma NP?
maximuss

Napisano: 28 lis 2014, 12:51

no bo skoro decyzja z listopada, to uchylenie od nastepnego miesiąca - czyli wg mnie nie ma NP
Krysia S.

Napisano: 28 lis 2014, 12:54

Ja mam decyzję z października ale ZUS wysłał klientowi dopiero w listopadzie.
Nie wiem, co z tym fantem zrobić.
maximuss

Napisano: 28 lis 2014, 12:57

ale jeżeli decyzja z ZUS przyszła przed wypłatą ZP, to Pani nie powinna tego zgłosić do nas??? i pobrany zasiłek za miesiąc listopad 2014r. ma pobrany nienależnie ???... bo mam taki przypadek że przed 20-tym listopada dostała decyzję z ZUS...a 27 odebrała ZP, żądać zwrotu za listopad??? ???????
ulalala

Napisano: 28 lis 2014, 14:35

nadal nie wiem co mam z tymi pieniędzmi zrobić :(
Krysia S.

Napisano: 28 lis 2014, 15:55

skoro dodatek dostala juz za pazdziernik to zasilek za pazdziernik nie przyslugiwal, wiec jest nienalezny..
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2014, 16:15

Sądzę tak jak kb, Datę otrzymania decyzji bierzemy tylko pod uwagę tylko przy dochodzie nabytym. W tym przypadku od jakiego miesiąca ma przyznany dodatek od tego samego miesiąca nienależnie pobrane.
Zoja

Napisano: 02 gru 2014, 12:30

czyli jednak uchylam od października (mogę wstecz??) i NP od pazdzirnika?

czy co powinnam zrobić?
Krysia S.

Napisano: 02 gru 2014, 13:34

od października nienależnie> Przepis mówi żę dodatek się nie należy jak jest gdzieś indziej. Zus jej wypłaci za październik to u nas już nie może mieć
AniaB

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x