Co zrobić bez dokumentow - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 27 sie 2015, 9:23

Czy można od razu przyjmując wniosek wydać wezwanie do uzupełnienia dokumentów, jeżeli wniosek jest bez kompletu? Jak realizujecie art. 24a ustawy o świadczeniach rodzinnych? Pomyślałam o wezwaniu wydawanym od razu żeby uniknąć dzwonienia i przypominania sie, bo tak to zwykle wygląda że klienci nie donoszą i nie uzupełniają dokumentów.
Magda13

Napisano: 27 sie 2015, 10:06

Też się nad tym zastanawiałam, żeby od razu sobie pracę ułatwić ;)
klaudiamops

Napisano: 27 sie 2015, 11:13

Moim zdaniem generalną zasadą jest złożenie wniosku wraz z dokumentami (art. 23 ust 4, art. 26 ust. 3,4 SR), więc nie ma podstawy, by przyjmować niekompletne (nieprawidłowe) wnioski. Oczywiście mogą być sytuacje wyjątkowe , wówczas od razu można zobowiązać wnioskodawcę do uzupełnienia wniosku do dnia.. o ....pod rygorem pozostawienia sprawy bez rozpatrzenia
ODA

Napisano: 27 sie 2015, 11:26

ODA pisze:Moim zdaniem generalną zasadą jest złożenie wniosku wraz z dokumentami (art. 23 ust 4, art. 26 ust. 3,4 SR), więc nie ma podstawy, by przyjmować niekompletne (nieprawidłowe) wnioski
no jak nie ma jak jest art. 24 a
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 27 sie 2015, 11:39

nie możesz odmówić przyjęcia wniosku.
Możesz od razu wziąć od Strony zobowiązanie do dostarczenia dokumentów
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 sie 2015, 11:41

ja staram się wniosku bez wymaganych dokumentów nie przyjmować
a jak ktoś się uprze bo przecież ma do tego prawo, to czekam chwile a potem poleconym pięknie wysyłam wezwanie o dostarczenie dokumentów z info że jak nie dostarczy w terminie to bez rozpatrzenia zostaje
ja nie dzwonie i się nie upominam w okresie zasiłkowym nie mam na to czasu
asiak

Napisano: 27 sie 2015, 12:00

my dajemy do reki wezwanie zarz przy skladaniu wniosku, nie tracimy kasy na listy
dsdds

Napisano: 27 sie 2015, 12:20

A jak wygląda takie wezwanie "od ręki" ?
Nanatial

Napisano: 27 sie 2015, 12:23

ja tam nie oszczędzam skoro do wynagrodzenia nie chcą dołożyć to nie oglądam się ile listów wysyłam
asiak

Napisano: 27 sie 2015, 12:28

Też długi czas dawałyśmy te wezwania od razu (mam nawet taki druk)
Teraz trochę od tego odchodzimy ale chyba powodem jest to że to osoba upoważniona musi podpisać a nie zawsze to jest w danej chwili możliwe.
…………….., dnia …………………
OPS-Śr ………………

Pan / Pani

…………………………….....
…………………………….....
…………………………….....

Ośrodek Pomocy Społecznej w ……………. - Dział Świadczeń Rodzinnych i Alimentacyjnych na podstawie art. 24a ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2015 r., poz. 114 tekst jednolity ze zm.) wzywa Pana/Panią do uzupełnienia złożonego w dniu ......................... r. wniosku o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego o następujące dokumenty:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....
………………………………………………………………………………………………....
………………………………………………………………………………………………....
…………………………………………………………………………………………………

Dokumenty należy przedłożyć w terminie 14 dni od otrzymania wezwania.
Zgodnie z art. 24a ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych w przypadku gdy osoba złoży wniosek bez wymaganych dokumentów, podmiot realizujący świadczenia przyjmuje wniosek i wyznacza termin nie krótszy niż 14 dni i nie dłuższy niż 30 dni na uzupełnienie brakujących dokumentów.
Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.

Otrzymują:
1. Adresat
2. a/a
*Ilona

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x