Co zrobić - przedstawiciel do doręczeń - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 09 lut 2015, 12:22

W okresie świadczeniowym 2012/2013 wydałam decyzję dla dłużnika. Została ona doręczona. Z okresu 2013/2014 wnioskowałam o wyznaczenie przedstawiciela do doręczeń, bo dłużnik zmienił adres. Jeszcze nie otrzymałam postanowienia sądu.

Teraz na skutek zmiany wysokości alimentów muszę zmienić, decyzjię z okresu 2012/2013.
Moje pytanie: czy muszę skierować nowy wniosek o kuratora czy czekać, jakie będzie orzeczenie sądu?
Gosia14

Napisano: 09 lut 2015, 15:09

Powinno się nowy wniosek
:-(
abc,,,...

Napisano: 10 lut 2015, 14:22

Ustanowienie przedstawiciela następuje na dany okres zasiłkowy, przy czym w jednym piśmie można wnioskować o ustanowienie przedstawiciela na były okres zasiłkowy (2013/2014)oraz na dopiero rozpoczęty (2014/2015), więc jeśli w chwili obecnej miejsce pobytu dłużnika nie jest znane należy wystąpić z kolejnym wnioskiem o ustanowienie kuratora na okres 2012/2013 lub rozszerzyć wniosek już złożony na okres zasiłkowy 2013/2014 np. w formie dodatkowego pisma lub wniosku podczas posiedzenia Sądu.
Cattley

Napisano: 11 lut 2015, 9:11

Wg mnie to jest chore, bo we wniosku do Sądu nie jest wyszczególnione na jaki okres zasiłkowy jest ustanawiany kurator. Ja ustanowiłam kuratora w poprzednim okresie świadczeniowym i dalej wysyłam do tego samego bo wiem, że gościa nie ma. A jakby co to ustale na nowo w przyszłym roku, a co ja nie mam co robić?????
AGNA

Napisano: 11 lut 2015, 9:17

A jakie przepisy regulują fakt, że kuratora ustanawia się tylko do odbioru decyzji za jeden okres ?
ola 35

Napisano: 11 lut 2015, 10:01

ola 35 pisze:A jakie przepisy regulują fakt, że kuratora ustanawia się tylko do odbioru decyzji za jeden okres ?
Wynika to z przepisów k.p.c., na podstawie których Sąd Rodzinny wyznacza kuratora stosownie do przepisów k.r.o. - "do danego postępowania", a nie na czas nieokreślony. Postępowanie administracyjne ws. dłużników jest więc na czas "określony" tj. dany okres zasiłkowy. Tak też wynika z pisemnych interpretacji Sądu Rodzinnego w rejonie którego działa mój GOPS.

Podobna sytuacja ma się do kuratorów ustanowionych przez Sądy Wydziały Cywilne - ustanowionych do postępowania egzekucyjnego, na wniosek wierzycielki, ale przed komornikiem. Do postępowania administracyjnego organ musi wystąpić ze swoim wnioskiem o ustanowienie przedstawiciela (kuratora), nie ma jednak przeszkód ku temu, aby kuratorem tym była ta sama osoba, którą wyznaczył Sąd Wydział Cywilny, o ile ta wyrazi ponownie zgodę przed Sądem Rodzinnym.
Cattley

Napisano: 11 lut 2015, 10:16

a nasz sąd mówił, ze wystarczy raz;_0 i tak też praktykujemy.
pola1

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x