Wniosek o ZR ze stycznia 2015. We wniosku zasiłek na dwoje dzieci, jedno z niepełnosprawnością (wniosek o orzeczenie z XI 2014). Na niepełnosprawne dziecko przyznajemy ZR z dodatkami od listopada, na drugie od stycznia 2015??
jeżeli nie była uprawniona do pobierania zasiłku rodzinnego w listopadzie no to również nie można przyznac samego dodatku z tytułu kształcenia i rehabilitacji
@Elmer W poprzednim okresie pani pobierała ZR do 31.10.
@ada234 Nie wydaje mi się, bo jak napisała carina dodatek nie istnieje bez ZR, a prawa do niego w XI i XII nie było.
@carina czyli wszystko od stycznia, tak?
@Elmer No więc, wyjaśnienie z góry (znam Twoje zdanie na ich temat): (...)prawo do zasiłku rodzinnego z dodatkami ustala się od miesiąca, w którym osoba złożyła wniosek do PZdOoN o ustalenie stopnia niepełnosprawności (...). Stąd moje pytanie.
a ja bym się zastanowiła. jeśli ta osoba na kryterium 574 nie łapała się a na 664 już tak to oznacza że w jej przypadku również zasiłek rodzinny jest świadczeniem uzależnionym od niepełnosprawności i bym się cofnęła z przyznaniem do listopada 2014
nie , zasilek rodzinny nie jest swiadczeniem uzaleznionym od niepelnosprawnoci:) na zdrowe dzieci tez przysluguje;-) a to,ze w przypadku dziecka niepelnosprawnego kryterium jest wyzsze to inna bajka