decyzja odmowna na szo - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 29 sty 2015, 11:02

Czy ma ktoś z Was decyzje odmowną na SZO. Wnuk ubiega się na babcię, a babcia ma dzieci, które mogą opiekować się nią , ponieważ są osobami bezrobotnymi.
1984

Napisano: 29 sty 2015, 11:10

Jeżeli wnuk faktycznie pełni stałą opiekę nad babcią to dzieci tej Pani Cię nie interesują. W szo świadczenia przyznajesz na zasadzie "kto pierwszy ten lepszy" oczywiscie jeżeli spełnia wszystkie warunki. Nie badasz kolejności.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 29 sty 2015, 11:27

A co mam zrobić w sytuacji, gdy wiem , że babcia sama sobie radzi a wnuk całe życie śliska się na pomocy społecznej i co jakiś czas składa wnioski na ZDO, SZO i ŚP. Do pracy ciężko, ma 30 lat i najlepiej nic nie robić !!!! Wkurza mnie to, że takim się wszystko należy a ja , że pracuję to nic nie dostanę bo mam najniższą krajową i do wszystkiego przekracza!!!!
1984

Napisano: 29 sty 2015, 11:31

nie tylko Ciebie to wkurza uwierz mi, ale takie mamy przepisy. Wyślij socjalnego na wywiad niech ustali stan faktyczny. Jak pisałam, jeżeli faktycznie się opiekuje to nic nie zrobisz. Zaciskasz zęby i przyznajesz.
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 29 sty 2015, 14:50

co masz zrobic? wez koło i puknij się w to pieprzone czolo beztalencie.
xxxxxxx

Napisano: 29 sty 2015, 15:56

Sipera pisze:Zaciskasz zęby i przyznajesz.
No ale nie rób sobie jaj dobrze?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2015, 20:51

Iks, no a jakie widzisz inne wyjście z tej sytuacji. Jeżeli masz wywiad, z którego wynika, ze wnuczek się opiekuje, kryterium ok, i cała reszta też , to jakie masz inne wyjście.
Dasz odmowę "bo wiesz że się nie opiekuje", " bo całe życie ślizga się na pomocy" ? Każde SKO Ci taką decyzję uwali.
Spełnia zapisy ustawy nie masz wyjścia. No chyba że jesteś tak giętki w kręgosłupie i chcesz kopać się z koniem.
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 29 sty 2015, 21:27

JAKA ODMOWA?PRACOWNICY MOPS MAJA WŁASNĄ INTERPRETACJĘ PRZEPISÓW DOTYCZĄCĄ PRZYZNAWANIA SZO. SAMA P.SEREDYN W PONIŻSZYM TEKŚCIE MÓWI WPROST,ŻE NIE MA KOLEJNOŚCI ALIMENTACYJNEJ PRZY SZO.
https://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/Interp ... y=0CEA9BF7
SYLWIA161183

Napisano: 30 sty 2015, 9:22

Sipera pisze:Iks, no a jakie widzisz inne wyjście z tej sytuacji. Jeżeli masz wywiad, z którego wynika, ze wnuczek się opiekuje, kryterium ok, i cała reszta też , to jakie masz inne wyjście.
Dasz odmowę "bo wiesz że się nie opiekuje", " bo całe życie ślizga się na pomocy" ? Każde SKO Ci taką decyzję uwali.
Spełnia zapisy ustawy nie masz wyjścia. No chyba że jesteś tak giętki w kręgosłupie i chcesz kopać się z koniem.
Takie mam wyjście, że SP/SZO/ZDO nie są wynagrodzeniem za opiekę i nie przysługują faktycznym opiekunom. Więc wnuczek czy ktokolwiek inny może się opiekować nawet 24 na dobę i chwała mu za to. Nie oznacza to jednak, że w każdym przypadku należy my się w związku z tą opieką świadczenie. I wyobraź sobie, że 99% odmów mi moje SKO jednak nie uwaliło.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2015, 9:36

no to w takim razie zazdroszcze Ci SKO. Ja niestety próbowałam z początku odmawiać wnukom, właśnie ze względu na kolejnośc alimentacji i niesty moje SKO wszystkie te decyzje uwalał. Dałam więc spokój i jak wnuk spełnia wszystkie wymogi ustawy- przyznaję. Niejednokrotnie, zreszta zaznaczam, że z brakiem kolejności w szo się nie zgadzam.
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x