Córka płaci rachunki. Czy wliczamy do dochodu? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 13 paź 2015, 19:49

Witam, mam klienta, który mieszka razem z dorosła córką, ale gospodaruje oddzielnie. Podczas wywiadu klient oświadczył, że we wrześniu nie płacił za nic, bo wszystko opłaciła córka. Czy w takim wypadku połowę wysokości opłat powinno się wliczyć klientowi do dochodu?
Esesesese

Napisano: 14 paź 2015, 7:50

jeśli opłaciła sama rachunki to nie wliczamy do dochodu, natomiast jeśli klient otrzymał kwotę na rachunki to trzeba tę kwotę dodać do dochodu
gopsik2015

Napisano: 14 paź 2015, 12:52

a od kiedy wydatki na rachunki wlicza sie do dochody czy to w rodzinie czy osoby samotnej ????
nowa74

Napisano: 14 paź 2015, 16:00

Co to znaczy odrębne gospodarstwo? Jest wtedy gdy członkowie płacą w częściach za wszystkie media, osobno kupują żywność itp.
ktoś

Napisano: 14 paź 2015, 18:54

Esesesese pisze:Witam, mam klienta, który mieszka razem z dorosła córką, ale gospodaruje oddzielnie. Podczas wywiadu klient oświadczył, że we wrześniu nie płacił za nic, bo wszystko opłaciła córka. Czy w takim wypadku połowę wysokości opłat powinno się wliczyć klientowi do dochodu?
moim zdaniem jest ważne by ustalić czyje to jest mieszkanie
jeśli klient jest głównym najemcą i na nim ciążą wszystkie rachunki, a córka pokrywa jego część zobowiązań - to bym te opłaty liczyła na pół

jeśli jest to mieszkanie córki- to bym nie liczyła
zuzanka

Napisano: 14 paź 2015, 21:33

Jest to mieszkanie klienta. Córka mieszka tam razem z dwójką swoich dzieci od 2 miesięcy, niewiadomo jak długo tam będzie. Generalnie powinno się liczyć, że opłaty są dzielone na 4, ale w związku z tym, że klient niewiele tak na prawdę zużywa w tym mieszkaniu, to było ustalone, że będzie się dorzucał córce do opłat ok 100 zł. No i właśnie w czasie wywiadu oświadczył, że we wrześniu nie dał jej nic, ona za wszystko zapłaciła. I teraz czy te 100 zł powinnam doliczyć jemu jako dochód?
Esesesese

Napisano: 15 paź 2015, 11:55

ponawiam pytanie: na jakiej podstawie chcecie wliczać do dochodu wydatki na rachunki??? Ten klient ma jakiś dochód i z niego ponosi wydatki na rachunki. Płacąc np za energię elektryczną on się przecież nie wzbogaca tylko traci. Jak mam 100 zł dochodu i 80 zł rachunku za prąd to mój dochód to nie jest 180 zł !!! Idąc takim tokiem to ludzie nie mieliby okresówek i innych świadczeń zależnych od dochodu. No chyba ,że klient oświadczy że otrzymał pieniądze od córki, to wtedy rzecz jasna ,że się to wlicza do dochodu. A ty Esesesese o tym nie wspominasz.
nowa74

Napisano: 15 paź 2015, 14:48

My mamy ustalone:
Mieszkanie klienta, ktos opłaca mu czynsz i energię - wliczamy do dochodu
Mieszkanie kogoś, ktoś oplaca czynsz i energię - czynszu nie wliczamy, energię tak bo klient ją zużywa. Jeśli więcej osób w mieszkaniu - to proporcjonalnie rozliczamy ( zużycia szczegółowo nie da się ustalić).

A po drugie - zrzucanie się na rachunki to znamiona wspólnego gospodarowania

Ps. Zgłosiła się do nas kiedyś prostytutka. Nie miała dochodów. Mieszkanie 3 pokojowe ( czynsz, energia, tv, internet oplacal sponsor, kupowal kosmetyki, ubrania, jedzenie.... Ale pani chciała kieszonkowe i przyszla po zasiłek:).......sko utrzymalo naszą odmowę
karolcia5

Napisano: 16 paź 2015, 9:54

Umowa umową , ale to wg mnie krzywdzące dla strony i w ustawie o ps nie ma mowy o tym żeby tak postępować. jeśli się mylę albo nie potrafię czytać ze zrozumieniem ustawy to podajcie artykuły, które na to pozwalają.
nowa74

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x