córka z rodziny wielodzietnej bierze ślub we wrześniu? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 30 lip 2014, 13:11

Mam dylemat, przyszła do mnie Pani. która ma 2 dzieci z pierwszego małżeństwa (obecnie jest po rozwodzie, tamten były mąz płaci alimenty) i córka z tego małżeństwa, obecnie 18-latka bierze ślub we wrześniu, bo w styczniu 2015r. ma termin porodu. Obecnie ta Pani jest w związku małżeńskim z innym Panem, z tego małżeństwa jest jedno dziecko. Razem Pani ma 3 dzieci (wspolnie z pierwszego i drugiego małżeństwa). Córka, ta w ciązy oczywiście chodziła do szkoły do czerwca 2014, teraz są wakacje, więc nie chodzi, no i ta Pani (jej matka) nie wie czy córka będzie kontynuowała naukę po wakacjach, czyli od września 2014r. Co ja mam w takim przypadku zrobić?
UPS

Napisano: 30 lip 2014, 13:15

bez zaświadczenia nie możesz wydac karty nikomu w takiej sytuacji. niech ta córka idzie do szkoły- sekretariat jest na 100% czynny i weźmie zaświadczenie o planowanym terminie ukończenia szkoły i na tej podstawie wystawiasz kartę a to czy ona będzie chodziła po porodzie do szkoły czy nie to już nie jest twój problem (ewentualnie jak się do ciebie potem zgłosi, że nie chodzi do szkoły to jej zabierasz karte ale reszcie rodziny ona dalej przysługuje) a w wypadku kiedy nie przyniesie ci oświadczenia ze szkoły to nie wydasz karty w ogóle nikomu z rodziny
2806

Napisano: 30 lip 2014, 14:29

A może ktoś jeszcze by się wypowiedział, bo Pani wybiera sie do mnie jutro
ups

Napisano: 30 lip 2014, 16:39

A co ze ślubem, przecież jak weźmie ślub, to wtedy musi mi kartę zwrócić, mimo tego, że się uczy w szkole tak? bo to jest jedna z ważniejszych zmian, jakie wnioskodawca ubiegający sie o Karte powienien zgłosić . Dobrze myślę?
UPS

Napisano: 31 lip 2014, 7:36

dlaczego ma ci zwrócić kartę po ślubie. Nigdzie nie ma takiego zapisu. Jeżeli spełnia wymogi do posiadania karty czyli pochodzi z rodziny wielodzietnej, nie ma więcej jak 25 lat i się uczy to karta się należy.
ebk

Napisano: 31 lip 2014, 14:20

Dobrze, to zostawmy ten slub, (wyszła za mąż, matka nie zgłosiła, że córka jest w związku małżeńskim- ok zapomniała), ale co wtedy kiedy urodzi się dziecko? Oprócz Karty ja zajmuję sie także świadczeniami rodzinnymi, no i becikowym, o które zapewne córka złoży po urodzeniu(albo weźmie od nas zaświadczenie o nieubieganiu sie do innego Ops), co ja mam zrobic w takiej sytuacji? Kartę córka musi zwrócić?
UPS

Napisano: 31 lip 2014, 15:15

Rozporządzenie nic nie mówi, że osoba taka traci uprawnienia, nie rozkładajcie wszystkiego na części pierwsze. W par. 2 ust. 6 jest wyraźnie napisane kiedy dziecko traci uprawnienia - kiedy ukończy 18 lat albo kiedy ukończy szkołę nie dłużej niż do 25 r. ż !
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 04 sie 2014, 14:11

Ale czy w przypadku ślubu córka nie przestaje być na utrzymaniu matki o którym mowa w z par 2 ust.2 ?
IsaS

Napisano: 04 sie 2014, 18:44

mkaz pisze:Rozporządzenie nic nie mówi, że osoba taka traci uprawnienia, nie rozkładajcie wszystkiego na części pierwsze. W par. 2 ust. 6 jest wyraźnie napisane kiedy dziecko traci uprawnienia - kiedy ukończy 18 lat albo kiedy ukończy szkołę nie dłużej niż do 25 r. ż !
na utrzymaniu to na utrzymaniu . po ślubie nie jest na utrzymaniu mamy tylko mąż jest pierwszy w alimentacji wobec żony i kropka .;)
zasadniczy123

Napisano: 07 sie 2014, 14:49

Nie dawno byłem na szkoleniu z KDR. Zacznijmy od tego, że przy wydaniu karty powinno dawać się do podpisania oświadczenie o tym, że zobowiązuje się do informowania jeśli wystąpią zmiany mające wpływ na korzystanie z programu. A takim jest założenie nowej rodziny. Jednak wszystko jest przed faktami. Córka teoretycznie się uczy, gdyż zaświadczenia powinny być wydawane do końca sierpnia jeśli chodzi o szkołę średnią. Więc ja bym sugerował składać wniosek o Kartę, gdyż chociaż rodzice i dwójka rodzeństwa skorzysta z tego programu. Jeśli nie będzie się uczyć to pewno wyjdzie na to, że Karty się jej nie wyda, jednak w rozporządzeniu jest napisany zwrot klucz" na dzień składania wniosku" musi być 3+. Jak się skończy sierpień, to na papierze przestanie być uczennicą i rodzina będzie miała tylko 2 dzieci.
AriGold

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x