COVID a termin orzeczenia
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA
- Kontakt:
COVID a termin orzeczenia
Termin orzeczenia osoby pobierającej zasiłek pielęgnacyjny minął 31.12.2019 r. Z organu wydającego orzeczenia uzyskaliśmy informację, że wniosek był złożony w grudniu, jednak w styczniu został pozostawiony bez rozpatrzenia w związku z niedostarczeniem dokumentacji medycznej. Czy w tej sytuacji również powinniśmy przedłużyć ważność orzeczenia?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Re: COVID a termin orzeczenia
a ja napisałam do komisji odpisali mi ze wniosek został złozony i kiedy i orezczenie zostało juz wydane np do 31.05.2022 i jak jak mam teraz przedłużyć według ich wytycznych tez do tych 60 dni po zakonczonej epidemii czy do dnia wydania orzezcenia
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Z literalnego brzmienia przepisów ustawy o COVID wynika, że trzeba wydłużyć. Ustawa nie przewiduje wyłączeń takich jak opisane w Twojej sytuacjikuba77 pisze:Termin orzeczenia osoby pobierającej zasiłek pielęgnacyjny minął 31.12.2019 r. Z organu wydającego orzeczenia uzyskaliśmy informację, że wniosek był złożony w grudniu, jednak w styczniu został pozostawiony bez rozpatrzenia w związku z niedostarczeniem dokumentacji medycznej. Czy w tej sytuacji również powinniśmy przedłużyć ważność orzeczenia?
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Jak osoba ma już nowe orzeczenie to składa nowy wniosek o ZP. Nie wydłuża się poprzedniego orzeczenia.zniesmaczona35 pisze:a ja napisałam do komisji odpisali mi ze wniosek został złozony i kiedy i orezczenie zostało juz wydane np do 31.05.2022 i jak jak mam teraz przedłużyć według ich wytycznych tez do tych 60 dni po zakonczonej epidemii czy do dnia wydania orzezcenia
- Aniorka
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
Wytyczne Ministerstwa: Istotne jest jednak, że organ właściwy (lub wojewoda), działając z urzędu, nie ma wiedzy czy dana osoba, której orzeczenie, zgodnie z informacją właściwego w sprawach orzeczeń powiatowego centrum pomocy rodzinie uległo przedłużeniu, wciąż spełnia warunki ustawowe do otrzymywania świadczeń uzależnionych od niepełnosprawności w okresie przedłużonej ważności orzeczenia, a przede wszystkim czy dana osoba jest zainteresowana dalszym otrzymywaniem danego świadczenia/świadczeń. Zasadne wydaje się, aby organ właściwy (wojewoda), po wszczęciu z urzędu postępowania w sprawie zmiany decyzji na dane świadczenie w oparciu o orzeczenie o przedłużonej ważności, skontaktował się ze stroną postępowania w celu potwierdzenia, że spełnia warunki do kontynuacji świadczenia i jest zainteresowana wydłużeniem okresu przyznania świadczenia. Biorąc pod uwagę nadzwyczajne okoliczności związane z obowiązującym w Polsce stanem epidemii, zasadny wydaje się kontakt zdalny (np. telefoniczny, pocztą elektroniczną).kuba77 pisze: 11 maja 2020, 11:55 Termin orzeczenia osoby pobierającej zasiłek pielęgnacyjny minął 31.12.2019 r. Z organu wydającego orzeczenia uzyskaliśmy informację, że wniosek był złożony w grudniu, jednak w styczniu został pozostawiony bez rozpatrzenia w związku z niedostarczeniem dokumentacji medycznej. Czy w tej sytuacji również powinniśmy przedłużyć ważność orzeczenia?
Moim zdaniem, zgodnie z powyższymi wytycznymi, skoro organ jest w posiadaniu informacji na temat tego, że wniosek został pozostawiony bez rozpatrzenia to nie przedłuża świadczeń, bo osoba nie spełnia warunków do ich przyznania.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Aniorka a według Ciebie które przesłanki z ustawy o SR i ustawy o COVID nie zostały spełnione?
W ustawie o COVID warunkiem było złożenie wniosku na komisję o wydanie nowego orzeczenia. Więc ten warunek został spełniony w opisywanej sprawie.
A w ustawie o SR warunki do spełnienia to m.in.
- kryterium dochodowe przy dodatku na rehabilitację,
- niepobieranie dodatku pielęgnacyjnego w ZUS/ KRUS - jak osoba pobiera ZP
W ustawie o COVID warunkiem było złożenie wniosku na komisję o wydanie nowego orzeczenia. Więc ten warunek został spełniony w opisywanej sprawie.
A w ustawie o SR warunki do spełnienia to m.in.
- kryterium dochodowe przy dodatku na rehabilitację,
- niepobieranie dodatku pielęgnacyjnego w ZUS/ KRUS - jak osoba pobiera ZP
-
- Podinspektor
- Kontakt:
a co w takim przypadku, pani miała wydane w kwietniu 2018 orzeczenie o umiarkowanym stopniu, odwołała się do sądu w kwietniu i dostała znaczny stopień, orzeczczenie do 30.04.2020, dostałam informację ze pani złożyła wniosek na komisję, jednak nie ma jeszcze orzezczenia , przedłużam jej wypłatę w zwiazku z covid , a co jeżeli pani dostanie znowu umiarkowany i się nawet odwoła i sad jej nie da to bedzie miała do zwrotu?
-
- Podinspektor
- Kontakt:
to jak oddawać bedzie czy nie
-
- Podinspektor
- Kontakt:
to jak oddawać bedzie czy nie