Covid - zasiłek opiekuńczy w 2020 roku czy to utrata - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 maja 2021, 22:47

Na PIT za 2020 r. mam ponad 4 tys mniej w porównaniu z ubiegłym rokiem ze względu na to, że byłam na zasiłku opiekuńczym przez Covid a rodzinnego nie dostałam na ten ten okres 2020/2021 bo przekroczył mi dochód o ok 50 zl, to czy mogłabym teraz ubiegać się o to rodzinne że względu na utratę dochodu (częściową)? Czy nie ma czegoś takiego?
01gops
Stażysta
Od: 09 sie 2017, 11:04
Zajmuję się: Świadczenia Rodzinne/świadczenia wychowawcze/fundusz/

Napisano: 20 maja 2021, 7:14

Złożyć wniosek zawsze można. Od zeszłego roku jest przepis tarczy 2.0 obniżenie wynagrodzenia z tytułu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej lub obniżenie dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej w rozumieniu ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 111 z późn. zm.) z powodu przeciwdziałania COVID-19, stanowi utratę dochodu w rozumieniu tej ustawy i jest uwzględniana przy ustalaniu prawa do świadczenia rodzinnego. W mojej opinii przebywanie na dodatkowym zasiłku opiekuńczym nie jest utratą dochodu w rozumieniu tego przepisu, bo to był wybór a nie narzucony przymus (przepraszam jeżeli to brutalnie brzmi) w porównaniu do osób, którym pracodawca nawet na pół roku obciął wynagrodzenie bez dyskusji. Jednakże przepis jest bardzo szeroki w interpretacji, może jest Pani samotną matką bez dziadków i nikt inny nie mógł się zajmować dzieckiem tylko Pani. Dobrze by było dopytać w swoim OPS. Jak organ odmówi zawsze można się odwołać i możliwe nawet wygrać na etapie odwoławczym.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 20 maja 2021, 7:45

Zgodnie z art. 15oa ust. 1 specustawy w sprawie COVID-19 (Dz. U. z 2020 r. poz. 374 ze zm.), obniżenie:
-wynagrodzenia z tytułu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej albo
-dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej
w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych z powodu przeciwdziałania COVID-19, stanowi utratę dochodu w rozumieniu tej ustawy i jest uwzględniane przy ustalaniu prawa do świadczeń odpowiednio na okresy zasiłkowe od 1 listopada 2019 r. do 31 października 2021 r.
Należy mieć zaświadczenie od pracodawcy, że obniżył wynagrodzenie ze względu na Covid stanowisko Mazurkiewicza ze szkolenia).

Natomiast przebywaniu na zasiłku opiekuńczym nie jest utratą.
MMMgops
Stażysta
Od: 26 lip 2020, 13:19
Zajmuję się: SR/SW/DO

Napisano: 20 maja 2021, 8:04

Nie mozna mówić tutaj o utracie dochodu.
OPS-RIA
Referent
Od: 15 mar 2017, 11:25
Zajmuję się: ŚR/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x