Cukierek albo psikus? - HYdE PaRK

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 31 paź 2013, 19:42

Wesołego Halloween!!:)

To pogańskie święto jest coraz lepiej widziane w Polsce. Dzisiejszej nocy w wielu klubach będą bawić się ludzie poprzebierani za duchy, wampiry, upiory.
Nie brakuje także dzieciaków polujących na słodycze. W sklepach roi się od wydrążonych dyń.
Kościół katolicki jest na NIE a wy?
Nie uważacie że problem tkwi głównie w tym że Halloween ściera się (kalendarzowo) ze świętem Wszystkich świętych i przez to widoczny jest zbyt duży kontrast nastrojowy?
Uważam że kościół niepotrzebnie robi tu ferment, straszy (jak zwykle) i narzuca jedną tylko doktrynę. Halloween to przede wszystkim zabawa. Nikt przeca nie wzywa szatana, nie składa ofiar z dziewic, nie dewastuje cmentarzy i nie porzuca wiary w Boga. Nie ma to żadnych negatywnych następstw.
Nie jestem za tym by Wszystkich świętych zastąpić Halloween. Nie jestem też za tym by piętnować tych którzy Halloween popierają i jakoś obchodzą.
Jedno raczej nie ma złego wpływu na drugie nie uważacie? Na wszystko jest miejsce. Halloween to zabawa a Wszystkich świętych - zaduma i refleksja.
~Adam

Napisano: 31 paź 2013, 21:59

Nie jest tak jak piszesz - satanizm i neopogaństwo propaguje Halloween.
~Polak

Napisano: 31 paź 2013, 22:04

Nikt się nie wgłębia w halloween. Ma być rozrywkowo. Głębsze jest Wszystkich świętych.
Nie odnotowano złego wpływu halloween na ludzi w Polsce. Oni najpierw się bawią w przebierańców a następnego dnia idą na groby.
~Adam

Napisano: 31 paź 2013, 22:10

Zaduma i refleksja jest przede wszystkim w Dzień Zaduszny. Dzień Zaduszny, czyli właściwe Święto Zmarłych - obchodzone jest w Polsce 2 listopada. Następnego dnia po Wszystkich Świętych - 1 listopada.
~Zaduszki

Napisano: 31 paź 2013, 22:19

Wiem.

Dla mnie to teatr groteski. Rok ma 356 dni a wszyscy jak barany walą na cmentarze tego jednego dnia. Efekt jest taki że zamiast się skupić i pomodlić to pitoli się z rodzinką o du.pie marynie.
~Adam

Napisano: 01 lis 2013, 0:09

Nie Polski styl - dzieci się nasze bawią i co komu przeszkadza. Ja daję jak mam cukiereczki, lub 2 zł.na cukiereczki. Chcą się bawić nie ma zgrozy.
~Mek

Napisano: 01 lis 2013, 0:50

Upiory, demony, zombi, wampiry, trupy... w takich kreacjach i makijażach pojedyncze osoby i grupy młodych ludzi jeżdżą od kilku godzin w warszawskim Metrze... podążają na spotkania i imprezy Halloweenowe. Mnie się te sabaty nie podobają, choć trzeba przyznać, że te teatralne makijaże i stroje atrakcyjnie się prezentują, szczególnie na ładnych dziewczętach. Wielu z tych młodych ludzi zapewne nie da rady pójść jutro rano na cmentarz, żeby zapalić babci świeczkę.

Moda z US Hameryki wdziera się w polską rzeczywistość, tradycję słowiańskiej Nocy Dziadów, oraz tradycję dnia Wszystkich Świętych i kolejnego po nim dnia Zaduszek, pielęgnowaną w Polsce przez wiernych Kościoła Rzymsko-Katolickiego.
~Neopoganie w natarciu

Napisano: 01 lis 2013, 1:04

Halloween wobec Nocy Dziadów

Tadeusz Konwicki - Lawa. Opowieść o \"Dziadach\" Adama Mickiewicza
https://youtu.be/FT3kaQyvzik
~trdycja

Napisano: 01 lis 2013, 1:05

No to pójdą na groby we wtorek albo za miesiąc. W domu za zmarłych też można się pomodlić.
~Adam

Napisano: 01 lis 2013, 1:55

Tu spoczywa autor kultowych filmów: Miś, Alternatywy 4, Brunet wieczorową porą, Nie ma róży bez ognia, Poszukiwany, poszukiwana - Stanisław Bareja. https://www.facebook.com/OgrodoweMiastoSadyba24
~Alternatywy 4

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x