Cukierek albo psikus?
Cukierek albo psikus?
Wesołego Halloween!!:)
To pogańskie święto jest coraz lepiej widziane w Polsce. Dzisiejszej nocy w wielu klubach będą bawić się ludzie poprzebierani za duchy, wampiry, upiory.
Nie brakuje także dzieciaków polujących na słodycze. W sklepach roi się od wydrążonych dyń.
Kościół katolicki jest na NIE a wy?
Nie uważacie że problem tkwi głównie w tym że Halloween ściera się (kalendarzowo) ze świętem Wszystkich świętych i przez to widoczny jest zbyt duży kontrast nastrojowy?
Uważam że kościół niepotrzebnie robi tu ferment, straszy (jak zwykle) i narzuca jedną tylko doktrynę. Halloween to przede wszystkim zabawa. Nikt przeca nie wzywa szatana, nie składa ofiar z dziewic, nie dewastuje cmentarzy i nie porzuca wiary w Boga. Nie ma to żadnych negatywnych następstw.
Nie jestem za tym by Wszystkich świętych zastąpić Halloween. Nie jestem też za tym by piętnować tych którzy Halloween popierają i jakoś obchodzą.
Jedno raczej nie ma złego wpływu na drugie nie uważacie? Na wszystko jest miejsce. Halloween to zabawa a Wszystkich świętych - zaduma i refleksja.
To pogańskie święto jest coraz lepiej widziane w Polsce. Dzisiejszej nocy w wielu klubach będą bawić się ludzie poprzebierani za duchy, wampiry, upiory.
Nie brakuje także dzieciaków polujących na słodycze. W sklepach roi się od wydrążonych dyń.
Kościół katolicki jest na NIE a wy?
Nie uważacie że problem tkwi głównie w tym że Halloween ściera się (kalendarzowo) ze świętem Wszystkich świętych i przez to widoczny jest zbyt duży kontrast nastrojowy?
Uważam że kościół niepotrzebnie robi tu ferment, straszy (jak zwykle) i narzuca jedną tylko doktrynę. Halloween to przede wszystkim zabawa. Nikt przeca nie wzywa szatana, nie składa ofiar z dziewic, nie dewastuje cmentarzy i nie porzuca wiary w Boga. Nie ma to żadnych negatywnych następstw.
Nie jestem za tym by Wszystkich świętych zastąpić Halloween. Nie jestem też za tym by piętnować tych którzy Halloween popierają i jakoś obchodzą.
Jedno raczej nie ma złego wpływu na drugie nie uważacie? Na wszystko jest miejsce. Halloween to zabawa a Wszystkich świętych - zaduma i refleksja.
Re: Cukierek albo psikus?
Nie jest tak jak piszesz - satanizm i neopogaństwo propaguje Halloween.
Nikt się nie wgłębia w halloween. Ma być rozrywkowo. Głębsze jest Wszystkich świętych.
Nie odnotowano złego wpływu halloween na ludzi w Polsce. Oni najpierw się bawią w przebierańców a następnego dnia idą na groby.
Nie odnotowano złego wpływu halloween na ludzi w Polsce. Oni najpierw się bawią w przebierańców a następnego dnia idą na groby.
Zaduma i refleksja jest przede wszystkim w Dzień Zaduszny. Dzień Zaduszny, czyli właściwe Święto Zmarłych - obchodzone jest w Polsce 2 listopada. Następnego dnia po Wszystkich Świętych - 1 listopada.
Wiem.
Dla mnie to teatr groteski. Rok ma 356 dni a wszyscy jak barany walą na cmentarze tego jednego dnia. Efekt jest taki że zamiast się skupić i pomodlić to pitoli się z rodzinką o du.pie marynie.
Dla mnie to teatr groteski. Rok ma 356 dni a wszyscy jak barany walą na cmentarze tego jednego dnia. Efekt jest taki że zamiast się skupić i pomodlić to pitoli się z rodzinką o du.pie marynie.
Nie Polski styl - dzieci się nasze bawią i co komu przeszkadza. Ja daję jak mam cukiereczki, lub 2 zł.na cukiereczki. Chcą się bawić nie ma zgrozy.
Upiory, demony, zombi, wampiry, trupy... w takich kreacjach i makijażach pojedyncze osoby i grupy młodych ludzi jeżdżą od kilku godzin w warszawskim Metrze... podążają na spotkania i imprezy Halloweenowe. Mnie się te sabaty nie podobają, choć trzeba przyznać, że te teatralne makijaże i stroje atrakcyjnie się prezentują, szczególnie na ładnych dziewczętach. Wielu z tych młodych ludzi zapewne nie da rady pójść jutro rano na cmentarz, żeby zapalić babci świeczkę.
Moda z US Hameryki wdziera się w polską rzeczywistość, tradycję słowiańskiej Nocy Dziadów, oraz tradycję dnia Wszystkich Świętych i kolejnego po nim dnia Zaduszek, pielęgnowaną w Polsce przez wiernych Kościoła Rzymsko-Katolickiego.
Moda z US Hameryki wdziera się w polską rzeczywistość, tradycję słowiańskiej Nocy Dziadów, oraz tradycję dnia Wszystkich Świętych i kolejnego po nim dnia Zaduszek, pielęgnowaną w Polsce przez wiernych Kościoła Rzymsko-Katolickiego.
Halloween wobec Nocy Dziadów
Tadeusz Konwicki - Lawa. Opowieść o \"Dziadach\" Adama Mickiewicza
https://youtu.be/FT3kaQyvzik
Tadeusz Konwicki - Lawa. Opowieść o \"Dziadach\" Adama Mickiewicza
https://youtu.be/FT3kaQyvzik
No to pójdą na groby we wtorek albo za miesiąc. W domu za zmarłych też można się pomodlić.
Tu spoczywa autor kultowych filmów: Miś, Alternatywy 4, Brunet wieczorową porą, Nie ma róży bez ognia, Poszukiwany, poszukiwana - Stanisław Bareja. https://www.facebook.com/OgrodoweMiastoSadyba24
Oprócz Cukierek albo psikus? - HYdE PaRK przeczytaj również:
Głosowanie nad wnioskiem o referendum ws. sześciolatków.
potrzebuję pomocy
Prostest nauczycieli
Ale jaja
Wyloguj się do życia
Akronim D.O.M.
Od jutra rozpoczynamy przygotowania do świąt Bożego narodzenia!
ZGROZA
netbóki dla łopieki
pomóż mi kim kolwiek jesteś...
odszedł WIELKI CZŁOWIEK
Co nam szykują lewicowcy i środowiska lewicowe na 11 listopada?
Co nam szykują narodowcy i środowiska prawicowe na 11 listopada?
Solidarność przygotowuje harmonogram kolejnych protestów
Obrońcy życia triumfują. Parlament Europejski nie uznał aborcji za prawo człowieka
Dlaczego prawicowe środowiska i media wyśmiewają się z oblanego kwasem Wojewódzkiego?