Czekamy na orzeczenie - zawieszamy?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Nowka
Referent
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS/CP/DM
Kontakt:

Czekamy na orzeczenie - zawieszamy?

Post autor: Nowka »

Wniosek z grudnia. ŚP siostra na brata. Matka nie ma znacznego, ale w styczniu ma być komisja i pewnie ten znaczny będzie. Niestety komisja nie wyrobi się w naszym terminie na wydanie decyzji. Co w takim przypadku? Przedłużamy postępowanie czy je zawieszamy do czasu rozstrzygnięcia przez inną instytucję. A może odmowa?
Nowka
Referent
Kontakt:

Re: Czekamy na orzeczenie - zawieszamy?

Choć cień sugestii? :D
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

dla mnie odmowa, bo legitymowanie się orzeczeniem przez matkę wg nas jest od daty wydania i nie będzie go na dzień 31 grudnia. Więc starych zasad nie będzie a na nowych odmowa.
Nowka
Referent
Kontakt:

Tom. pisze: 10 sty 2024, 9:49 dla mnie odmowa, bo legitymowanie się orzeczeniem przez matkę wg nas jest od daty wydania i nie będzie go na dzień 31 grudnia. Więc starych zasad nie będzie a na nowych odmowa.
I w tym konkretnym przypadku nie ma znaczenia, że matka wniosek o wydanie tegoż orzeczenia złożyła w październiku (sic!) 2023 roku? Czyli po prostu miała pecha (a właściwie wnioskujący o ŚP), że termin komisji ustalano bez mała cztery miesiące?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

tak, ale ja bym się odwoływał bo wielce prawdopodobne że SKO albo sąd odniesie się do innej daty niż wydanie orzeczenia np. złożenia na komisję, powstania niepełnosprawności itd...
Beatty
Praktykant
Zajmuję się: ŚR/FA
Kontakt:

Post autor: Beatty »

Dla mnie odmowa. Na dzień złożenia wniosku a nawet ustalania prawa, matka nie legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu. Niech się odwoła
ODPOWIEDZ