CZĘŚCIOWY ZWROT WYDATKÓW Z TYT.DOŻYWIANIA - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 wrz 2017, 15:05

Witam...
Mam problem - szkoła z mojej gminy wystawia dla mnie czyli dla MOPS-u notę za wyżywienie dzieci,MOPS płaci za tą notę w całości szkole,rodzice dziecka płacą do MOPS-u część wydatku/ wynika tak z decyzji wydanej ponieważ dochód przekracza kryterium dochodowe z ustawy o pomocy społecznej......../czy MOPS powinien wykazać tą wpłatę od rodziców dziecka w cząstkowej deklaracji VAT-7 /stawka zwolniona/ i otrzymany dochód odprowadzić do gminy ?- nie mam pojęcia czy to jest dobry tok myślenia , pomocy !!!!
gość66
Praktykant
Od: 20 wrz 2017, 18:32
Zajmuję się: główna księgowa MOPS

Napisano: 29 wrz 2017, 16:24

Po przemyśleniach - wiem,że do VAT-u nie mogę tego dać ponieważ szkoła wykaże do VAT-u całą notę i gmina miała by dwa razy sprzedaż wykazaną w deklaracjach VAT- cząstkowych/ raz ze szkoły a raz ode mnie/,ale co dale j?, ja jako MOPS mam sobie pomniejszyć wydatek o tą wpłatę od rodziców ? i utworzyć należność ? na jakim koncie ? 2..?,nie odprowadzać tej wpłaty do gminy ?- no nie wiem,pomóżcie ludzie.
gość66
Praktykant

Napisano: 02 paź 2017, 15:35

U mnie wygląda to rak: Szkoła wystawia notę dla ops, ja obciążam fakturą "zw" odpowiednie osoby z odpłatnością i wykazuję w deklaracji VAT sprzedaż zw.
Księguję 221/KONTR-720
Wg mojej wiedzy, świadczenia między jednostkami tej samej gminy nie podlegaja ustawie o VAT, więc szkoła nie powinna ujmować "sprzedaży" dla was w deklaracji, a Wy tak.
Ale to tylko mija wiedza, może jeszcze ktoś sie wypowie?
księgowa_a
Praktykant
Od: 23 mar 2017, 9:43
Zajmuję się: księgowa - cały czas się uczę :-)

Napisano: 03 paź 2017, 9:24

Witam...
Dziękuję " księgowa_a" za podpowiedż, ja przez weekend zgłębiłam temat i do takich samych wniosków doszłam.Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
gość66
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x