członek rodziny może odbrać świadczenie? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 sie 2017, 11:21

Czy członek rodziny (konkubent) może odebrać zasiłek okresowy przyznany jego konkubinie? Ona się ulotniła, nie można jej zlokalizować, więc i pewnie nie będzie mogła wyrazić na to zgody. Jakie mam możliwości, żeby facetowi wypłacić zasiłek przyznany dla rodziny, ale na nią jakoś świadczeniobiorcę?
Małgorzatta
Praktykant
Od: 03 sie 2017, 11:15
Zajmuję się: OPS

Napisano: 03 sie 2017, 12:13

dla mnie nie ma takiej możliwości bez upoważnienia świadczeniobiorcy. Wydasz, a ona się odnajdzie i zgłosi po odbiór świadczenia, i co wtedy? nie odbierze przez 2 miesiące to stosujesz art. 106a. 1. Jeżeli osoba uprawniona nie podejmuje świadczeń pieniężnych przez dwa kolejne miesiące kalendarzowe, wstrzymuje się wypłatę tych świadczeń oraz wszczyna postępowanie wyjaśniające w celu sprawdzenia przyczyn nieodbierania świadczeń.
2. W przypadku udzielenia przez osobę niepodejmującą świadczeń pieniężnych wyjaśnień dotyczących przyczyny nieodbierania świadczeń wypłaca się jej świadczenia za okres wstrzymania wypłaty świadczeń, jeżeli osoba spełnia warunki określone w ustawie.
3. W przypadku gdy z osobą, o której mowa w ust. 1, nie można przeprowadzić rodzinnego wywiadu środowiskowego i mimo prawidłowo dostarczonego wezwania do stawienia się w ośrodku pomocy społecznej celem złożenia wyjaśnień osoba nie stawiła się w wyznaczonym terminie, stwierdza się, w drodze decyzji administracyjnej, wygaśnięcie decyzji przyznającej świadczenie.
axn5
Stażysta
Od: 07 maja 2015, 9:27
Zajmuję się:

Napisano: 03 sie 2017, 12:20

No tak myślałam, to o czym piszesz to wiem i tak mam oczywiście zamiar zrobić. Zastanawiałam się tylko czy jest może jeszcze jakiś mały "przepisik", o którym być może nie wiem, a który umożliwiłby mi wypłacenie facetowi tych pieniędzy ;) Został chłopina bez zasiłku, a baba sobie dała nogę, ot tak w skrócie. Mimo wszystko dzięki za odpowiedź :)
Małgorzatta
Praktykant
Od: 03 sie 2017, 11:15
Zajmuję się: OPS

Napisano: 03 sie 2017, 14:34

Zawsze możesz zrobić pomoc na chłopa, skoro został i ma kłopoty finansowe:)
axn5
Stażysta
Od: 07 maja 2015, 9:27
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x