Czy członek rodziny (konkubent) może odebrać zasiłek okresowy przyznany jego konkubinie? Ona się ulotniła, nie można jej zlokalizować, więc i pewnie nie będzie mogła wyrazić na to zgody. Jakie mam możliwości, żeby facetowi wypłacić zasiłek przyznany dla rodziny, ale na nią jakoś świadczeniobiorcę?
dla mnie nie ma takiej możliwości bez upoważnienia świadczeniobiorcy. Wydasz, a ona się odnajdzie i zgłosi po odbiór świadczenia, i co wtedy? nie odbierze przez 2 miesiące to stosujesz art. 106a. 1. Jeżeli osoba uprawniona nie podejmuje świadczeń pieniężnych przez dwa kolejne miesiące kalendarzowe, wstrzymuje się wypłatę tych świadczeń oraz wszczyna postępowanie wyjaśniające w celu sprawdzenia przyczyn nieodbierania świadczeń.
2. W przypadku udzielenia przez osobę niepodejmującą świadczeń pieniężnych wyjaśnień dotyczących przyczyny nieodbierania świadczeń wypłaca się jej świadczenia za okres wstrzymania wypłaty świadczeń, jeżeli osoba spełnia warunki określone w ustawie.
3. W przypadku gdy z osobą, o której mowa w ust. 1, nie można przeprowadzić rodzinnego wywiadu środowiskowego i mimo prawidłowo dostarczonego wezwania do stawienia się w ośrodku pomocy społecznej celem złożenia wyjaśnień osoba nie stawiła się w wyznaczonym terminie, stwierdza się, w drodze decyzji administracyjnej, wygaśnięcie decyzji przyznającej świadczenie.
No tak myślałam, to o czym piszesz to wiem i tak mam oczywiście zamiar zrobić. Zastanawiałam się tylko czy jest może jeszcze jakiś mały "przepisik", o którym być może nie wiem, a który umożliwiłby mi wypłacenie facetowi tych pieniędzy Został chłopina bez zasiłku, a baba sobie dała nogę, ot tak w skrócie. Mimo wszystko dzięki za odpowiedź