pomoc rzeczowa czy alimenty w naturze - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 sie 2017, 9:15

Mam rodzinę wielodzietną z dwoma osobami niepełnosprawnymi w składzie rodziny. Otrzymują pomoc rzeczową w postaci odziezy, zapłaty za rachunek za prąd , czy dostarczenie produktów zywnosciowych. Osoby z kręgu zobowiazanych do alimentacji świadczą stałą i sytematyczną jednak bezgotówkową pomoc, są niemal codziennie u rodziny, zabierają dzieci do siebie itd. Rodzina nie otrzymuje gotówki do ręki od udzielających pomocy i teraz trzeba wyliczyć dochód rodziny.
Czy opłacenie przez pomagających rodzinie rachunku za prąd mam liczyć jako dochód? Czy jest to pomoc rzeczowa- bo dzięki tej pomocy mają energię elektryczną, bo po zapłaceniu rachunku podłaczono im prąd ponownie do domu.
Również odzież, zywność czy art, chemii gospodarczej mają swoją wartość gotówkową i czy mam przeliczyć wartość produktów i doliczyć rodzinie do dochodu?

Czy do dochodu rodziny doliczam tylko kwoty jakie rodzina otrzymała do ręki?

Pardzo prosze o odpowiedź.
piopyto
Praktykant
Od: 06 sie 2016, 9:11
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2017, 10:37

Naprawdę nikt nie ma podobnego problemu?
piopyto
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2017, 10:59

Jeśli płacą w ciągłości to opłacane rachunki za prąd możesz doliczyć do dochodu. Żywność, środki czystości licz jako rzeczowe bo to są na pewno różne kwoty.
mikannn
Referent
Od: 17 mar 2017, 15:01
Zajmuję się: PS

Napisano: 07 sie 2017, 12:19

Mikannn dziękuję za odpowiedź. Rachunki płaci rofzina sama ale jak im odcięli prąd to złożyła się rodzina jednorazowo. A co z zakupem leków - czy doliczam wartość faktury do dochodów? Rodzina makipione leki ale nie ma faktury bo to kupił ktoś z rodziny. Bardzo proszę o podstawę prawną lub interpretacje bo mam z tym problem. Szykuje się nam kontrola.
piopyto
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x