moi klienci wnioskuja:) jesli sami nie wiedza,ze ich dziecko w przyszlym roku bedzie musialo realizowac roczne przygotowanie przedszkolne to ich uswiadamiam i mowie,zeby zaznaczali dodatek
a ja ich uświadamiam, że jako rodzice powinni wiedzieć czy ich dzieci będą sie uczyć czy nie.Jak nie wiedzą-to ich obowiązkiem jest to ustalić..........
wyplata dodatków tylko dlatego , że rocznikiem pasuje do zerówki---to błąd
Wielu rodziców odracza swoim dzieciom obowiązek nauki.....
dla pieciolatkow nie ma obowiazku nauki:) maja obowiazek realizacji rocznego przygotowania przedszkolnego:) a z tego obowiazku, przynajmniej u mnie, nawet dosc niepelnosprawne dzieci, nie sa zwalniane (mimo wnioskow rodzica o odroczenie)..o tym,ze dziecko takiego przygotowania nie rozpocznie - rodzic ma obowiazek poinformowac (o tym mowie kiedy podpisuja oswiadczenie, ze to zrobia jesli cos sie zmieni)
wiemy, wiemy.... że zerówka to ROCZNE PRZYGOTOWANIE PRZEDSZKOLNE
U mnie jakoś dziwnym trafem rodzice zapominają zgłosić takie zmiany....
Więc ci niezdecydowani lub nieuświadomieni teraz nie zaznaczają. Przyjdą pod koniec sierpnia lub na początku września `2015r. złożą wniosek na dodatek.Wolę dodatkowo robić decyzje przyznające na sam dodatek niż decyzje o nienależnie pobranych...odsetki... ściąganie należności...