Nie jest to do końca oczywiste. Przepis nie mówi o bezwzględnym przyznaniu ZDO wszystkim, którzy mieli ustalone decyzją prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, tylko uzależnia przyznanie od 2 czynników:izka24 pisze:No ale mi tylko o to chodzi czy skoro wnuczka pobierała świadczenie i zabrano jej z mocy prawa to przecież będzie się dalej należeć wg. tego projektu który został przedstawiony i dostanie wyrównanie i kontynuację zdo . Czy się mylę?
1. decyzja musiała wygasnąć (ten warunek będzie niewątpliwie spełniony),
2. strona musi spełniać przesłanki określone w ustawie w brzmieniu z 31.12.2012r.
Ocena tej drugiej okoliczności w odniesieniu do wnucząt, w świetle orzeczenia NSA już budzi zastrzeżenia.
Ja sam jeszcze zastanawiam się nad sposobem postępowania. Skłaniam się ku przyznaniu z uwagi na fakt, że ustawa stanowi realizację wyroku TK, a ten mówił jednak o ochronie praw nabytych. Jeśli więc organ chciałby dziś odmówić ZDO, konsekwentnie powinien dochodzić wzruszenia wygaszonej decyzji (nie wiem czy to w ogóle możliwe) i żądac zwrotu SP za okres sprzed 01.01.2013.