Czy bedzie sie nalezec wnuczce - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 18 kwie 2014, 7:28

izka24 pisze:No ale mi tylko o to chodzi czy skoro wnuczka pobierała świadczenie i zabrano jej z mocy prawa to przecież będzie się dalej należeć wg. tego projektu który został przedstawiony i dostanie wyrównanie i kontynuację zdo . Czy się mylę?
Nie jest to do końca oczywiste. Przepis nie mówi o bezwzględnym przyznaniu ZDO wszystkim, którzy mieli ustalone decyzją prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, tylko uzależnia przyznanie od 2 czynników:
1. decyzja musiała wygasnąć (ten warunek będzie niewątpliwie spełniony),
2. strona musi spełniać przesłanki określone w ustawie w brzmieniu z 31.12.2012r.
Ocena tej drugiej okoliczności w odniesieniu do wnucząt, w świetle orzeczenia NSA już budzi zastrzeżenia.
Ja sam jeszcze zastanawiam się nad sposobem postępowania. Skłaniam się ku przyznaniu z uwagi na fakt, że ustawa stanowi realizację wyroku TK, a ten mówił jednak o ochronie praw nabytych. Jeśli więc organ chciałby dziś odmówić ZDO, konsekwentnie powinien dochodzić wzruszenia wygaszonej decyzji (nie wiem czy to w ogóle możliwe) i żądac zwrotu SP za okres sprzed 01.01.2013.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 18 kwie 2014, 8:29

A jeśli wnuczka miała decyzję odmowną z GOPS , ale SKO przyznało na stałe później wygasła to co teraz z ZDO.
Powinnam dać odmowę i niech się odwołuje.
Poziomka

Napisano: 18 kwie 2014, 10:22

Poziomka pisze:A jeśli wnuczka miała decyzję odmowną z GOPS , ale SKO przyznało na stałe później wygasła to co teraz z ZDO.
Powinnam dać odmowę i niech się odwołuje.
Czego dotyczyła odmowa i co przyznało SKO?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 kwie 2014, 10:34

SKO przyznało świadczenie pielęgnacyjne na Stałe ( synowej, wnuczce, obcej osobie ) mam takich 6 decyzji teraz przyjdą i złożą wniosek na Zasiłek dla opiekuna. co mam z nimi zrobić. Przyznać decyzję odmowną?
Poziomka

Napisano: 18 kwie 2014, 11:31

Poziomka pisze:SKO przyznało świadczenie pielęgnacyjne na Stałe ( synowej, wnuczce, obcej osobie ) mam takich 6 decyzji teraz przyjdą i złożą wniosek na Zasiłek dla opiekuna. co mam z nimi zrobić. Przyznać decyzję odmowną?
odmowa ZDO
art. 2 ust. 5 pkt 1 projektu stanowi, że zasiłek dla opiekuna nie przysługuje za okresy, w których osobie ubiegającej się o zasiłek dla opiekuna zostało ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego lub świadczenia pielęgnacyjnego
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 kwie 2014, 12:25

Kronos ale to chyba nie o to chodzi. Te osoby pobierały świadczenie pielegnacyjne wczesniej, miały przyznane przez SKO i najprawdopodobniej ich prawomocne decyzje wygasły z mocy prawa, i teraz nie maja nic.
A tak na marginesie, jestem w stanie zrozumiec, ze śp pobierała wnuczka , synowa, ale jakim cudem obca osoba?
m&m

Napisano: 18 kwie 2014, 15:57

m&m pisze:Kronos ale to chyba nie o to chodzi. Te osoby pobierały świadczenie pielegnacyjne wczesniej, miały przyznane przez SKO i najprawdopodobniej ich prawomocne decyzje wygasły z mocy prawa, i teraz nie maja nic.
No tak,teraz to ma więcej sensu.:-) W takiej sytuacji podtrzymuje moje wcześniejsze rozważania.Skoro w tej konkretnej sprawie ostateczną decyzją przyznano stronie prawo do SP,to teraz ZDO też raczej bym przyznał.
A tak na marginesie, jestem w stanie zrozumiec, ze śp pobierała wnuczka , synowa, ale jakim cudem obca osoba?
Czasem WSA wymyślały cuda,które nie śniły się filozofom.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2015, 9:12

Jeśli potrzebna jest wam pomoc osobom starszym Poznań polecam https://opieka.pomagamy24h.pl/
sebko112a

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x