czy bierze się do dochodu (wyrównania dla opikunó) - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 05 sie 2014, 12:31

Mam do was takie pytanko czy wy bierzecie wyrównanie to co opiekuni wzięli w lipcu do POMOCY jak ktoś np. złożył wniosek o zasiłek celowy A ja wiem że takie wyrównanie wziął to czy to mu liczę do dochodu Bardzo was prosze o wypowiedź
Monika OPS

Napisano: 05 sie 2014, 13:45

patrz na forum jest już post
joana19

Napisano: 05 sie 2014, 13:55

Wiesz co , uważam że jeśli otrzymała jakiekolwiek pieniądze jednorazowo o dużej kwocie, to ja bym zasiłku celowego nie dała. Zapytaj się na wywiadzie na co chce przeznaczyć zasiłek celowy. Uważam, że jeśli na cokolwiek jest jej potrzebny zasiłek celowy , to ma obecnie na to środki z wyrównania świadczenia. Przecież zasiłek celowy jest świadczeniem fakultatywnym a nie obligatoryjnym i to na elementarne uzasadnione wydatki których nie jest w stanie sobie zapewnić własnymi siłami i środkami- art.3 u.o p.s. Pracownik socjalny jest od tego, aby zdiagnozować czy zachodzi taka konieczność i czy rodzina faktycznie wymaga wsparcia i nie ma na to środków finansowych. Klienci sądzą ,że jak jest ustawa ,że należy się zasiłek celowy np. na zakup leków to musi otrzymać, a nie! - bo musi wiedzieć że ważne jest czy ma na to środki czy nie ma , musi być warunek że nie ma na to pieniędzy i staje przed problemem np. realizacji recepty. Jeśli otrzymał wyrównanie to może sobie pokryć potrzeby . Na pewno do dochodu nie wliczasz wyrównania ale w uzasadnieniu podejmujesz informację że w dn. tym i tym otrzymał wyrównanie w kwocie (data wypłaty) na podst. takiej a takiej decyzji i posiada środki na daną potrzebę o którą się zwraca. Ludzie nie uczcie ich pozyskiwania zasiłków jako sposób na życie, -pomoc społeczna nie utrzymuje tylko wspiera osoby i rodziny w wysiłkach zmierzających do zaspokojenia niezbędnych potrzeb- art. 3, jak nie mają na coś środków a pomoc jest uzasadniona to wskazane , ale jak masz jakiekolwiek pieniądze a składasz podanie o następny zasiłek to jest dopiero tupet- tępić. Patrzcie zachłanność nie ma granic, dosyć że wymyślili przepisy, że w większości korzystają cwaniacy (zaznaczam nie wszyscy)- osoby niby niepełnosprawne(nie trudno o uzyskanie znacznego stopnia niepełnosprawności) same poruszają się , robią zakupy jeszcze gotują obiady swoim synkom i córkom którzy biorą świadczenia z tyt. opieki nad mamusią to jeszcze nie mogą odczepić się od zasiłków z pomocy społecznej- uczcie rozdawnictwa ,po co pracownik socjalny i wywiady, niech zrobią wszystko obligatoryjne i rozdają wszystkim. I jeszcze raz ale już na temat- zasiłek celowy jest fakultatywny, więc decyzja odmowna , rodzina obecnie posiada środki które ma na zapewnienie sobie danej potrzeby.
LOLA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x