czy co roku zapytanie do starostwa czy ma prawo jazdy? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 sty 2016, 16:03

decyzja o uznania za uchylającego się od zobowiązań wydana przed dwoma laty - czy co roku jak jest nowy okres zasiłkowy i otrzymujemy pismo z OWW żeby podjąć działania a dł. nie stawia się na wywiad wysyłam wniosek do prokuratury i zapytanie do starostwa o czy ma prawo jazdy(jeśli do tej pory nie miał)?
proszę o upewnienie mnie,
pracuję w OPS od dwóch tyg., taką inf. przekazała mi osoba za która teraz jestem ja
Jola2016
Referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Napisano: 20 sty 2016, 16:09

Art. 5a. 1. Po otrzymaniu kolejnego wniosku, o którym mowa w art. 3 ust. 5, dotyczącego tego samego dłużnika alimentacyjnego organ właściwy dłużnika przeprowadza z dłużnikiem alimentacyjnym wywiad alimentacyjny oraz odbiera od niego oświadczenie majątkowe.
2. W przypadku gdy organ właściwy dłużnika ustali na podstawie wywiadu alimentacyjnego lub oświadczenia majątkowego, że sytuacja dłużnika alimentacyjnego nie uległa zmianie, lub w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwi przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika nie informuje właściwego powiatowego urzędu pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego ani nie wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2016, 23:25

A co dalej,
decyzja o uchylającym się już była wydana w poprzednim okresie zasiłkowym, bądź wcześniej, -nie wydajemy kolejnej to wiadomo. Koniec procedury czy pismo do CEPIK i Prokuratury?
007

Napisano: 21 sty 2016, 9:04

Jak decyzja został wydana i pozostaje w mocy, jak wcześniej na podstawie tych decyzji był wniosek do prokuratury i do starostwa, to w tym momencie informujesz tylko komornika i OWW, że się nie stawił i że decyzja pozostaje w mocy i na tym kończysz procedurę.
abc

Napisano: 21 sty 2016, 16:10

A czy muszę w takim przypadku zwracać się do komornika z pytaniem czy a nuż nie zaczął w ciągu ostatnich 6-ciu miesięcy płacić co najmniej 50 % alimentów?
I jeśli zaczął płacić te 50 % - to uchylać dec. o uznaniu za uchylajacego się ...?
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x