WSZCZĄĆ POSTĘPOWANIE???? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 sty 2016, 9:03

Witam...

Mam taki problem i nie wiem co mam z tym zrobić bo od niedawna zajmuję się dłużnikami... Wezwałam dłużnika na wywiad.... wezwanie odebrała sąsiadka dłużnika, ale on do tego czasu nie stawił się na wywiad... z tego co wiem to zawsze się stawiał... widzę, w poprzednim wywiadzie komornik potrącą mu z renty chorobowej kwotę 377,62 zł... alimenty na dziecko ma zasądzone w kwocie 300 zł... więc 50% jest... nie wiem co mam teraz zrobić... Pomóżcie proszę....
Gość

Napisano: 21 sty 2016, 10:26

Jeśli potwierdzenie odbioru jest prawidłowo wypełnione i nie ma decyzji uznającej dłużnika za uchylającego się, to występujesz do komornika z pytaniem o egzekucję i wszczynasz postępowanie w sprawie uznania dłużnika za uchylającego się.

Jeśłi uważasz że ten dłużnik nie zgłosił się na wywiad z nazwijmy to jakiegoś roztargnienia (zawsze przychodził), to spróbuj wezwać go drugi raz. Też tak kiedyś miałam i chłopak po drugim przyszedł bając się w pierś że zapomniał o pierwszym wezwaniu.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 10:36

Co w przypadku jeżeli egzekucja będzie skuteczna?
Gość

Napisano: 21 sty 2016, 10:50

Gość pisze:Co w przypadku jeżeli egzekucja będzie skuteczna?
Uchylisz prawo do świadczenia (skuteczna to nie taka w której w okresie ostatnich 6 miesięcy płacił 50% zasadzonych alimentów :ugeek: ).

A jeśli dłużnik będzie płacił 50% umorzysz postępowanie w sprawie uznania go za uchylającego się i poinformujesz o swoich działaniach OWW i komornika.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 11:00

Dziękuję bardzo za odpowiedź:)
Gość

Napisano: 21 sty 2016, 12:46

A co mam napisac do komornika ,że płaci i że umarzam postepowanie