czy dalej mi wstrzymają - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 06 mar 2017, 14:17

Witam.
Dostałam decyzję na 500+ na 2 dzieci 5 lat i urodzone w styczniu 2017 r. Od stycznia 2017 r. dostałam zasiłek macierz. z KRUS - teraz dostałam decyzję w III. To znaczy, że gmina mi zabierze 500+ od marca, bo przekroczy mi dochód ale od kiedy mi zabiorą od marca, czy muszę oddać coś. Bo decyzję Krus dał mi dopiero w III.
justynaq

Napisano: 06 mar 2017, 14:50

Proszę niech ktoś odpowie
justynaq

Napisano: 06 mar 2017, 14:55

wyrównanie macierzyńskiego w jakim m-cu pani dostała?
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2017, 17:35

Wniosek do KRUS o macierzyński złożyłam w lutym. Decyzję dostałam teraz w marcu i od stycznia mi przyznano do stycznia 2018 r. Jest w decyzji wpisane że wypłatę za styczeń, luty i marzec dostanę 22.03.2017 r.
justynaq

Napisano: 07 mar 2017, 8:19

skoro wyrównanie w marcu to doliczą dochód za kwiecień i uchylenie od maja
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2017, 8:52

6i9 pisze:skoro wyrównanie w marcu to doliczą dochód za kwiecień i uchylenie od maja
zgadza się
Gość

Napisano: 07 mar 2017, 10:08

My do tej pory robiliśmy tak, że nieważne kiedy wypłata tylko liczymy dochód za 2 miesiąc od nabycia prawa do danego świadczenia. Moim zdaniem prawo nabyła pani od stycznia, dochód za luty doliczamy i jeśli przekracza od marca uchylamy.
Z wynagrodzeniem jest tak samo podjął pracę np. 5 lutego, a wynagrodzenie otrzymał np. 1 marca to nie ma znaczenia, doliczamy dochód za drugi miesiąc podjęcia pracy czyli marzec 2017.
Proszę o upewnienie czy również tak robicie...
Aśka12

Napisano: 07 mar 2017, 10:17

Aśka12 pisze:My do tej pory robiliśmy tak, że nieważne kiedy wypłata tylko liczymy dochód za 2 miesiąc od nabycia prawa do danego świadczenia. Moim zdaniem prawo nabyła pani od stycznia, dochód za luty doliczamy i jeśli przekracza od marca uchylamy.
Z wynagrodzeniem jest tak samo podjął pracę np. 5 lutego, a wynagrodzenie otrzymał np. 1 marca to nie ma znaczenia, doliczamy dochód za drugi miesiąc podjęcia pracy czyli marzec 2017.
praca, zasiłek dla bezrobotnych, staż - tu liczy się drugi miesiąc po miesiącu w którym nastąpiło osiągnięcie dochodu czyli podjęcie zatrudnienia lub decyzja o miesiącu w którym ktoś nabył prawo do zasiłku dla bezrobotnych czy stażu.

W przypadku zasiłku macierzyńskiego, zasiłku chorobowego po utracie zatrudnienia czy świadczenia rodzicielskiego liczy się nie data nabycie prawa ale data pierwszej wypłaty. Jeżeli ktoś nabył prawo decyzją w styczniu, ale pierwszą wypłatę świadczenia z wyrównaniem dostał powiedzmy w marcu to liczymy dopiero w maju dochód za kwiecień i wtedy uchylamy jeżeli jest przekroczenie.
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 07 mar 2017, 10:38

Aśka12 pisze:My do tej pory robiliśmy tak, że nieważne kiedy wypłata tylko liczymy dochód za 2 miesiąc od nabycia prawa do danego świadczenia. Moim zdaniem prawo nabyła pani od stycznia, dochód za luty doliczamy i jeśli przekracza od marca uchylamy.
Zauważ różnicę przy zapisie - prawo do danego świadczenia a uzyskanie danego świadczenia
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2017, 12:36

który to art. bo nie mogę na niego trafić.... zaćmienie jakieś dzisiaj
Jola123

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny