Czy dłużnik ma pisać podanie o zwrot prawa jazdy?
-
- Referent
- Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
Czy dłużnik ma pisać podanie o zwrot prawa jazdy?
Dłużnik miał kilka lat temu zatrzymane prawo jazdy na nasz wniosek. Teraz przychodzi i chce je odzyskać. Czy musi pisać jakieś podanie o zwrot zatrzymanego prawka ? Czy przeprowadzamy wywiad, oświadczenie i zapytanie do KS o wpłaty?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Czy dłużnik ma pisać podanie o zwrot prawa jazdy?
jeżeli che zwrotu prawa jazdy to pisze wniosek o zwrot itd. A My wtedy wszczynamy postępowanie i jeżeli wszystko ok ( 50% wpłacane i wywiad ) to wysyłamy wniosek do starosty o zwrot prawa jazdy
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
A gdzie w ustawie masz że zwrot zatrzymanego prawa jazdy następuje na wniosek dłuznika? Trzymaj się przepisów ustawy art. 5 ust. 6 uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy następuje na wniosek OWD a nie dłużnika.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
oczywiście ,że OWD wystepuje do starosty o zwrot, ale czy dłuznik nie musi sie o to upomnieć ,czy sami monitorujemy wszystkich, którym zatrzymalismy prawo jazdy?
- aGa111
- Referent
- Kontakt:
Uważam, że strona musi przyjść i zawnioskować o czynności mające na celu zwrot prawa jazdy i to wynika z KPA. Oczywiście sprawdzamy u Komornika czy było te 6 miesięcy i to jest część postępowania. Dla mnie sprawa jest jasna.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ok, a jezeli mam podanie id dluznika - napisal ze placil 50 proc, wszczete postepowanie administracyjne, potem pismo komornik. Po odpowiedzi okazuje sie ze nie placil 50 proc, to jak zakonczyc, decyzja o odmowie zwrotu czy umorzenie postepowania
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/FA
- Kontakt:
Dlatego ja zawsze piszę/mówię dłużnikowi: proszę o dołączenie do wniosku zaświadczenia, dowodów wpłaty, że płacił 50%. Dlaczego masz wyręczać pana? Przecież to jemu zależy na odzyskaniu prawa jazdy. Przez 11 lat nigdy nie miałem z tym problemów. Pamiętaj, że aby wszcząć postępowanie musi być żądanie strony. Aby wszczynać z urzędu nie masz podstaw prawnych.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/FA
- Kontakt:
Organ administracji publicznej jest zobowiązany do rozpatrzenia sprawy i wydania decyzji.
-
- Stażysta
- Kontakt:
a co w przypadku gdy dłużnik już nie płaci bo juz ma dorosłe dzieci.Mam zaświadczenie od Komornika ze ma wszystko spłacone wiec nie ma 6 miesiecy. to co do uchylenia decyzja uznającej go za dłuznika???
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE
- Kontakt:
jeśli wszystko spłacił, to znaczy że egzekucja była skuteczna i się zakończyła, więc utracił status dłużnika alimentacyjnego i można mu zwrócić prawo jazdynowafundusz pisze: 13 lut 2025, 12:05 a co w przypadku gdy dłużnik już nie płaci bo juz ma dorosłe dzieci.Mam zaświadczenie od Komornika ze ma wszystko spłacone wiec nie ma 6 miesiecy. to co do uchylenia decyzja uznającej go za dłuznika???
Oprócz Czy dłużnik ma pisać podanie o zwrot prawa jazdy? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
czy uchylacie decyzję o uznaniu dlużnika za uchylającego się
proszę o pomoc dłużnik w zk
działania wobec dłużnika alimentacyjnego
DO KIEDY PRZYZNAĆ ŚWIADCZENIA Z FUNDUSZU ALIMENTACYJNEGO
naliczanie odsetek od należności za dzieci
błagam o pilną pomoc!!!!!!!!!!!!
uchyliłam fa, kiedy żądanie zwrtotu
odpis aktualizacyjny dłużnikow alimen
decyzja uchylająca fa - czy informować
Pełnomocnik dłużnika alimentacyjnego
Wysyłacie ponownie zawiadomienia do prokuratury
Dłużnik wymeldowany bezdomny
Dłużnik podjął działalność gospodarczą
PODWYŻKA ALIMENTÓW - ZAWIADOMIENIE
czy powinny być wydane deczyje o zwrocie należniści
Sygnity, wpłaty od komornika, jak mozna to zmienić?