czy do dec. przed 1 stycznia stosujemy przekroczenie? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 10 lut 2016, 9:53

Prawo do sw. rodzinnych powstało w XI`2015r. na okres do 30.11.2016r. i na podstawie art.2 ustawy zmieniającej treść art.5 ust.3---- do tych świadczeń stosuje się przepisy dotychczasowe..... czyli stare brzmienie art.5 ust.3
Nie wiem skąd macie pomysł a by domyślnie stosować pojęcie za ten okres jako za ten okres do 31.12.2015r ?!?!?!?!
>...<

Napisano: 10 lut 2016, 10:37

>...< pisze:Prawo do sw. rodzinnych powstało w XI`2015r. na okres do 30.11.2016r. i na podstawie art.2 ustawy zmieniającej treść art.5 ust.3---- do tych świadczeń stosuje się przepisy dotychczasowe..... czyli stare brzmienie art.5 ust.3
Nie wiem skąd macie pomysł a by domyślnie stosować pojęcie za ten okres jako za ten okres do 31.12.2015r ?!?!?!?!
Z wyjaśnień Ministerstwa:

Zgodnie z art. 2 ustawy z dnia 15 maja 2015 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych
(Dz. U. z 2015 r. poz. 995) „w sprawach o świadczenia rodzinne, do których prawo powstało przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, do ustalania prawa do świadczeń rodzinnych za ten okres stosuje się przepisy dotychczasowe.”

W związku z tym, w przypadku gdy wniosek o zasiłek rodzinny został złożony w grudniu 2015 r., natomiast decyzja na podstawie tego wniosku jest wydawana w styczniu 2016 r., to ustalając prawo do świadczeń rodzinnych za grudzień należy zastosować przepisy dotychczasowe, a ustalając prawo do świadczeń rodzinnych od stycznia 2016 r. nowe przepisy czyli w przypadku przekroczenia dochodu nowe brzmienie art. 5 ust. 3.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 10 lut 2016, 10:39

Witam. Mam taką samą sytuacje- zł za zł na pewno, ale mi się nie mieści, ma ktoś wzór dec uchylającej i o zwrocie?:)
opsa

Napisano: 10 lut 2016, 10:56

OK.... zgadzam się do przypadków kiedy decyzja jest w styczniu z prawem za grudzień
a jak ministerstwo wyjaśnia przypadki kiedy prawo powstało w listopadzie do października 2016r. , decyzja w listopadzie .....uzyskanie dochodu......w styczniu- i co dalej????
~o~

Napisano: 10 lut 2016, 10:58

~o~ pisze:OK.... zgadzam się do przypadków kiedy decyzja jest w styczniu z prawem za grudzień
a jak ministerstwo wyjaśnia przypadki kiedy prawo powstało w listopadzie do października 2016r. , decyzja w listopadzie .....uzyskanie dochodu......w styczniu- i co dalej????
tak samo :)
masterm

Napisano: 10 lut 2016, 11:00

masterm pisze:
~o~ pisze:OK.... zgadzam się do przypadków kiedy decyzja jest w styczniu z prawem za grudzień
tak samo :)
wyrażnie jest napisane
Zgodnie z art. 2 ustawy z dnia 15 maja 2015 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych
(Dz. U. z 2015 r. poz. 995) „w sprawach o świadczenia rodzinne, do których prawo powstało przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, do ustalania prawa do świadczeń rodzinnych za ten okres a nie na ten okres stosuje się przepisy dotychczasowe.”
masterm

Napisano: 10 lut 2016, 11:17

dzięki. Już teraz załapałam tę subtelną różnicę między za ten okres a na ten okres. Stosujemy nowe przepisy i kropka.

Tyle lat siedzę w świadczeniach i wraz głupia jestem. I głupia umrę. :cry:
czarymary

Napisano: 10 lut 2016, 14:41

A jeśli mam nienależnie pobrane już za grudzień bo uzysk od listopada? To jak robię? Grudzień po staremu a styczeń po nowemu?
Ania.....

Napisano: 10 lut 2016, 21:13

a ja się z Wami nie zgodzę, czytajmy cały zapis art. 2 ustawy z dnia 15 maja 2015 r o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych mówiący o tym, że "w sprawach o świadczenia rodzinne, do których prawo powstało przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, do ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych za ten okres stosuje się przepisy dotychczasowe"
Jeśli decyzje były wydane w listopadzie 2015r. a teraz kobieta zgłasza, że podjęła pracę i mieści się w przekroczeniu o te 89 zł to dajemy jej z przekroczenia. Jeżeli nie to wtedy decyzja zmieniająca i stosujemy zł za zł.
milena11

Napisano: 11 lut 2016, 15:37

przeczysz sama sobie, albo je stosujemy albo nie, jeśli nie stosujemy to jeśli przekracza o 89 zł to nie ma żadnej zł za zł ! mogłaby najwyżej dostać odmowę i składać na nowo wniosek i wtedy zł za zł ;)
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Strona 2 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x