Nikt nie robi inwentaryzacji rocznej?, podpowiedzcie coś, wiadomo że weryfikację sald i tak robi księgowa tylko kwestia kto to ma podpisać, może macie jakiś wzór zarządzenia i protokołu z weryfikacji sald
Ja mogę mieć trochę inaczej, bo pracuję w Centrum Usług Wspólnych.
U nas to wygląda tak. Nie jest powoływana komisja inwentaryzacyjna (jak nie było CUW to w jednostkach była tylko Główna Księgowa, więc nie było kogo powoływać).
Jedna osoba przeprowadza weryfikację sald, druga sprawdza, a zatwierdza Dyrektor Wydziału (Główny Księgowy).
Pewnie, że nie robimy komisji na weryfikację sald. W naszej instrukcji inwentaryzacyjnej (element polityki rachunkowości) mamy zapis, że kierownik ustala harmonogram inwentaryzacji - w tabelce rozpisuje metody i terminy poszczególnych czynności, daje przy tym osoby odpowiedzialne za daną czynność. Komisja jest jedynie przy metodzie spisu z natury. Jako że weryfikacji sald dokonuje główny księgowy, sporządzam sobie notatkę służbową z takiej weryfikacji, podczepiam pod sprawę i różnice ujmowałabym w księgach rachunkowych, ale nie miałam dotychczas niezgodności;)