W jakim rozdziale księguje opłaty za pobyt dziecka w Zakładzie Opiekuńczo Leczniczym?
85510 czy 85117
Czy można potraktować ZOL jako placówkę i księgować opłaty na rozdziale 85510?
Ja księguję w rozdziale 85117 notę księgową, którą otrzymuję od ZOL.
Dodatkowo PCPR wystawia notę obciążeniową do gminy z tego tytułu i również księguję tę notę w rozdziale 85117.
Wydaje mi się, że ten rozdział jest najodpowiedniejszym. ZOL nijak się ma do placówki opiekuńczo-wychowawczej. Poza tym sama nazwa rozdziału wskazuje na prawidłowość jego zastosowania.
85117 - Zakłady opiekuńczo-lecznicze i pielęgnacyjno-opiekuńcze
85117 dostałam "w spadku" od Starostwa, bo to Starostwo powinno płacić noty za pobyt dziecka w ZOL.
Ty, jako OPS, dostajesz notę z PCPR tak?
Jak dostajesz noty obciążeniowe dotyczące rodzin zastępczych czy placówek to płacisz z rozdziałów odpowiednio 85508 i 85510?
Jeśli tak, to ja bym konsekwentnie płaciła notę z ZOL z rozdziału 85117.
Dzień dobry. Odświeżam temat. Ostatnio jako PCPR umieściliśmy dziecko w ZOL na mocy postanowienia Sądu. Dotychczasowe płatności za pobyt dzieci w placówkach były regulowane podpisanym porozumieniem. Niestety, ZOL nie podpisuje żadnych umów ani porozumień dot. pobytu dziecka. Nie możemy też zawrzeć porozumienia w sposób konkludentny ponieważ ZOL nie jest JST. I moje pytanie: na kim spoczywa odpłatność za pobyt dziecka? Bezpośrednio na PCPR czy to Powiat (Starostwo) powinni płacić? Na jakich rozdziałach/paragrafach to księgować? Mógłby mi ktoś pomóc?? Pozdrawiam
My (PCPR) od lutego płacimy za dziecko w ZOL. Otrzymujemy FV, księgujemy rozdział 85117 paragraf 4300, wystawiamy notę do gminy za pobyt 10% w pierwszym roku, itd. Po wymianie zdań Skarbnik Powiatu stwierdziła że my będziemy płacić i kropka.