Czy do KRUS też płacimy 20lat? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 29 maja 2019, 11:59

Kobieta pobiera szo. Wybrała, że składki mam jej odprowadzić do krus, bo jest rolniczką. moje pytanie: czy do KRUS stosujemy te same wytyczne co do ZUS? kobieta 20 a mężczyzna 25 lat? Pytam, bo mi tu podpowiadają, że do KRUS muszę płacić przez 25 lat nawet dla kobiety
Proszę o pilną odpowiedź
KasiaT
Praktykant
Od: 04 paź 2017, 20:12
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/KDR

Napisano: 29 maja 2019, 13:18

KasiaT pisze:Kobieta pobiera szo. Wybrała, że składki mam jej odprowadzić do krus, bo jest rolniczką. moje pytanie: czy do KRUS stosujemy te same wytyczne co do ZUS? kobieta 20 a mężczyzna 25 lat? Pytam, bo mi tu podpowiadają, że do KRUS muszę płacić przez 25 lat nawet dla kobiety
Proszę o pilną odpowiedź

25 lat.
mgops-
Stażysta
Od: 13 paź 2017, 10:56
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 30 maja 2019, 8:40

powiedz mi dlaczego 25 a nie 20?
Dzięki za odzew
KasiaT
Praktykant

Napisano: 30 maja 2019, 8:47

ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników
Art. 16.1.
Ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu podlega z mocy ustawy:
1)
rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny,
2)
domownik rolnika, o którym mowa w pkt 1,
3)
osoba pobierająca rentę strukturalną współfinansowaną ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej lub ze środków pochodzących z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich,
4)
małżonek osoby, o której mowa w pkt 3, jeżeli renta strukturalna współfinansowana ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej lub ze środków pochodzących z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich wypłacana jest ze zwiększeniem na tego małżonka.
2.
Ubezpieczeniem emerytalno-rentowym na wniosek obejmuje się:
1)
innego rolnika lub domownika, który podlega ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu w pełnym zakresie, jeżeli złożonowniosek o objęcie go ubezpieczeniem emerytalno-rentowym,
2)
osobę, która podlegała ubezpieczeniu jako rolnik i zaprzestała prowadzenia działalności rolniczej, nie nabywając prawa do emerytury lub renty z ubezpieczenia, jeżeli podlegała ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 12 lat i 6 miesięcy,
3)
osobę pobierającą rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy jako rentę okresową;
3a)
osobę pobierającą rodzicielskie świadczenie uzupełniające, o którym mowa w ustawie z dnia 31 stycznia 2019 r. o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym - do uzyskania 25-letniego okresu ubezpieczenia emerytalno-rentowego, o którym mowa w art. 19 ust. 1 pkt 2;
4)
osobę, która podlegała ubezpieczeniu jako rolnik lub domownik i zaprzestała prowadzenia działalności rolniczej lub pracy w gospodarstwie rolnym w związku z nabyciem prawa do świadczenia pielęgnacyjnego lub specjalnego zasiłku opiekuńczego na podstawie ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych albo zasiłku dla opiekuna na podstawie ustawy z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów przez okres pobierania tego świadczenia albo zasiłku – do uzyskania 25-letniego okresu ubezpieczenia emerytalno-rentowego, o którym mowa w art. 19 ust. 1 pkt 2.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2019, 8:58

Dziękuję bardzo :*
KasiaT
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]