proszę powiedzcie jak Wy robicie z decyzjami i wypłatami? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 maja 2019, 10:02

1) decyzja wydana np. 28 maja. Czy muszę wypłacić do końca tego miesiąca, czy mogę wypłacić w czerwcu?

2) decyzja przyznająca zr wydana 20 maja, czy czekamy aż się uprawomocni czy możemy już wypłacić świadczenie np 25 maja?
Iwona28
Referent
Od: 09 cze 2017, 8:06
Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia

Napisano: 29 maja 2019, 10:33

Zamawiamy pieniądze najczęściej kolo 10 każdego miesiąca i musimy zamawiać tak, by wszystko wydać, więc z reguły i tak wypłacamy tylko te wnioski, które wpłynęły na początku miesiąca. Chyba że są uchylenia lub zwroty, więc mamy więcej pieniędzy - wtedy wypłacamy ile się da :)
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 29 maja 2019, 11:45

Jak w decyzji jest rygor natychmiastowej wykonalności to nie trzeba czekac na uprawomocnienie żeby wypłacić. U nas funkcjonuje to tak , że z chwila gdy mamy odebrana decyzję przez klienta to idzie wypłata . Art 110 KPA
Agator
Praktykant
Od: 07 maja 2018, 14:29
Zajmuję się: SR/FA

Napisano: 29 maja 2019, 17:19

ja zamawiam zawsze więcej pieniazków niedużo bo ok 2000 - 3000 zł... jeżeli ktoś odbierze decyzję i mam pieniądze płace jeżeli nie mam to nie płace...nie czekam aż sie uprawomocni bo art 32 ust 1d. "Decyzje przyznające świadczenia rodzinne oraz decyzje w sprawie zmiany wysokości świadczeń rodzinnych na korzyść strony są natychmiast wykonalne"
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 30 maja 2019, 8:21

Agator pisze:Jak w decyzji jest rygor natychmiastowej wykonalności to nie trzeba czekac na uprawomocnienie żeby wypłacić. U nas funkcjonuje to tak , że z chwila gdy mamy odebrana decyzję przez klienta to idzie wypłata . Art 110 KPA
art. 32 ust. 1d ustawy o ŚR ... kpa stosujemy jak brak uregulowania w naszej ustawie
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2019, 8:26

Iwona28 pisze:1) decyzja wydana np. 28 maja. Czy muszę wypłacić do końca tego miesiąca, czy mogę wypłacić w czerwcu?

2) decyzja przyznająca zr wydana 20 maja, czy czekamy aż się uprawomocni czy możemy już wypłacić świadczenie np 25 maja?
1. możesz w czerwcu ... ja jak mam kasę to na koniec miesiąca robię dodatkowe listy

2. nie czekamy na uprawomocnienie .. mamy art. 32 ust. 1d
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2019, 9:21

aby dać do wypłaty czekacie na zwrotkę od decyzji i dajecie do wypłaty decyzje ze statusem DORĘCZONA?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2019, 18:17

Jeśli decyzję wydaliśmy w danym miesiącu, to w tym samym robimy wypłaty.
Na uprawomocnienie czekać nie trzeba, bo decyzje na korzyść strony są natychmiast wykonalne.
Wypłacamy dopiero po odbiorze decyzji. Jeśli wysłana pocztą, to czekamy na zwrotkę.
Ulciak
Referent
Od: 25 lut 2019, 17:43
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x