czy dobrze rozumiem? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 11 kwie 2017, 14:11

eMGie pisze:
młoda pisze:Ja też byłam na tym szkoleniu ( chociaż się zastanawiam czy aby na pewno to było to samo szkolenie :o ) i zanotowałam, że jeśli mamy wszczęcie postęp. to robimy zapytanie do Komornika o 50%a (decyzja jest w mocy) to umorzenie, ale prokuratura, CEPIK i starostwo jak najbardziej.
jakiś chaos tu panuje
a jak to się ma do art.5a ust 2 - ....ani nie wszczyna postępowania....jeżeli poprzednio wydana decyzja .... pozostaje w mocy.
moja wypowiedź dotyczyła już wszczętego postępowania czyli musiała być zmiana sytuacji dłużnika tak więc wracamy do art. 5
młoda

Napisano: 12 kwie 2017, 10:42

Wczorajsze szkolenie z Panem M.: W poprzednim okresie wydana decyzja o uznaniu, poszła prokuratura i odebranie prawka. Nowy wniosek o podjęcie, wezwanie, Pan znów nie przychodzi? Decyzji o uznaniu nie wydajemy ale wydajemy o umorzeniu 162 kpa oraz prokuratura jak najbardziej.
Daria77
Referent
Od: 12 kwie 2017, 10:02
Zajmuję się: FA

Napisano: 12 kwie 2017, 14:09

Czyli w jakich sytuacjach nic nie robimy bo jest wydania już decyzja?
Daria77
Referent
Od: 12 kwie 2017, 10:02
Zajmuję się: FA

Napisano: 12 kwie 2017, 14:15

Art. 162. § 1. Organ administracji publicznej, który wydał decyzję w pierwszej instancji, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli decyzja:
1) stała się bezprzedmiotowa, a stwierdzenie wygaśnięcia takiej decyzji nakazuje przepis prawa albo gdy leży to w interesie społecznym lub w interesie strony,
2) została wydana z zastrzeżeniem dopełnienia przez stronę określonego warunku, a strona nie dopełniła tego warunku.
§ 2. Organ administracji publicznej, o którym mowa w § 1, uchyli decyzję, jeżeli została ona wydana z zastrzeżeniem dopełnienia określonych czynności, a strona nie dopełniła tych czynności w wyznaczonym terminie.
§ 3. Organ stwierdza wygaśnięcie decyzji lub uchyla decyzję na podstawie przepisów § 1 i 2 w drodze decyzji.
Gdzie tu jest coś o umorzeniu?

Żeby coś umorzyć to musimy pierw wszcząć. A do wszczęcia postępowania to nie widzę podstaw
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2017, 10:33

Mnie najbardziej zszokował stwierdzeniem że uchyla się decyzję uznającą .... oddane prawo jazdy bo Pan spełnił 50% i popełnił wywiad i oświadczenie... a Mazurkiewicz mnie spytał czy uchyliłam decyzję uznającą?

Po prostu mowę mi odjęło...
Malwina69
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 22 mar 2016, 14:19
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2017, 7:36

dlatego ja nie jeżdzę na szkolenia z Mazurkiewiczem. I uważam, że decyzji o uznaniu dłuznika za uchylającego nie należy uchylac, ponieważ z nią były związane konkretne działania (prokuratiura, starostwo). Mozna wystapic o zwrot prawa jazdy bez uprzedniego uchylania decyzji, osrodki w moim województwie tak robia bo rozmawiałam z wieloma kolezankami na te tematy i tego sie bede trzymac. Amen ;)
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny