czy dodatek się należy

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Świeżynka
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

czy dodatek się należy

Post autor: Świeżynka »

Witam,
Rodzina jednoosobowa, pobiera zasiłek stały w kwocie 645,00 zł(jedyny dochód). powierzchnia użytkowa lokalu- 43,35m2, w tym powierzchni pokoi i kuchni 37,08m2. Kobieta zalega z płatnością za energie- 2785,64 (raty spłaca od 25.06 o 25.11.2019). Jedyne wydatki jakie mi przyniosła to spłata II raty za energie za lipiec i wpłata za wodę- okres 31.07.2019-01.08.2019- 169,40 + opłata stała 3,70, brutto 186,95.
Jakich dokumentów powinnam jeszcze żądać? czy zadłużenie za energie jest podstawą wydania decyzji odmownej?
to moj pierwszy wniosek- koleżanka na macierzyńskim i nie mam zielonego pojęcia
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: czy dodatek się należy

Post autor: Krwawa »

1. Do kwoty 645 zł zasiłku stałego trzeba jeszcze doliczyć 9% (58,05 zł) składki zdrowotnej.
2. Osoba nie przekracza 45,5 m2, więc na powierzchnię pokoi i kuchni nie musimy zwracać uwagi.
3. Wydatki za energię elektryczną nie są przez nas brane pod uwagę.
4. Coś pomyliłaś/eś z okresem na fakturze za wodę. ;) Tak czy siak wydatek za wodę trzeba ustalić w ujęciu miesięcznym. Opłatę brutto za wodę podziel przez liczbę dni za jaki jest ta faktura a następnie pomnóż przez 30.
5. Zadłużenie za energię nie może być podstawą wydania decyzji odmownej. Ktoś ma długi, jest w trudnej sytuacji, więc mu pomóżmy, a nie od razu ścięcie. ;) Zresztą to byłoby bezprawie.
Jakich dokumentów powinnam jeszcze żądać?
Co to za rodzaj lokalu? Jakiś domek własny, czyli nie ma zarządcy i tym samym opłat za czynsz, CO itp? Jeśli domek (choć byłby ździebko mały), możesz jeszcze poprosić o dokument potwierdzający opłaty za ścieki i śmieci. Tak czy inaczej potrzebujemy informacji na temat rodzaju lokalu.
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: małe ww »

koleżanko krwawa wiem że masz dobre serduszko i chcesz pomagać wszystkim ..... ale w tym przypadku pytająca niech zacznie od czytania ustawy a potem pyta ... świeżyny przez internetowe forum dodatków nie nauczysz :lol:
no i znów mi sie kartofle przypaliły ze złości :lol:
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

małe ww pisze: 03 paź 2019, 14:24 koleżanko krwawa wiem że masz dobre serduszko i chcesz pomagać wszystkim ..... ale w tym przypadku pytająca niech zacznie od czytania ustawy a potem pyta ... świeżyny przez internetowe forum dodatków nie nauczysz :lol:
nie wiem co autor (małe ww) chce tym osiągnąć ...chyba jak nazwa mówi małe...to chce pokazać jaką ma wielką wiedzę i nie chce się nią podzielić i ciągle mówi nie,...choć nie musi wypowiadać się wcale jeśli nie chce :lol:..sorki ale nie mogę przemilczeć twego komentarza.
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

małe Wielce Wredne rozumiesz............ :lol: a co chce osiągnąc żeby ustawe czytać i wcześniejsze posty na tym forum a nie zadawać głupich pyta
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Krwawa »

Małe ww to dobra chłopina. Stara już ździebko, ale nadal dobra. Trochę zrzęda z niej, ale jest inteligentna i chce dobrze. Ja ją lubię. Wytyka to, że ktoś zadaje pytania, zamiast spojrzeć w ustawę i się samemu dowiedzieć. To jego wina?
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

dzięki koleżanko krwawa za wstawiennictwo bo te giaury by mnie prawie zjadły :lol:
I tu jest cały ambaras żeby nie ściągać papugować a nauczyć się samemu bo to wtedy w głowie zostaje bo zadając pytanie czy dodatek się należy na 40 m gdy sie uzyska odpowiedz to za tydzień padnie czy sie należy na 39,5 .... bo przecież CAŁKIEM INNA SPRAWA :roll:
A tak już nawiasem jak ktoś tu wpadnie i troszkę narozrabia to bynajmniej weselej jest :lol: :P :D
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

małe ww pisze: 04 paź 2019, 7:49 dzięki koleżanko krwawa za wstawiennictwo bo te giaury by mnie prawie zjadły :lol:
I tu jest cały ambaras żeby nie ściągać papugować a nauczyć się samemu bo to wtedy w głowie zostaje bo zadając pytanie czy dodatek się należy na 40 m gdy sie uzyska odpowiedz to za tydzień padnie czy sie należy na 39,5 .... bo przecież CAŁKIEM INNA SPRAWA :roll:
A tak już nawiasem jak ktoś tu wpadnie i troszkę narozrabia to bynajmniej weselej jest :lol: :P :D
Nie chodzi chyba o to by się tu z kogoś nabijać...a takie mam wrazenie...może ktoś idzie na skróty ale Ty nie musisz im pomagac bo przecież nie bezposrednio do Ciebie trafia pytanie.Zamiast rozpisywac sie jak to inni ustawy nie czytaja...mozna odpowiedziec lub siedziec cicho:) a co do ustawy...jesli ktos zaczyna prace i nie ma pomocy innej to czasem trudno zrozumiec...wiec luz...badzmy uprzejmi a nie wredni takie moje skromne zdanie:) Miłego dnia wszystkim:)
Świeżynka
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

małe ww pisze: 03 paź 2019, 14:24 koleżanko krwawa wiem że masz dobre serduszko i chcesz pomagać wszystkim ..... ale w tym przypadku pytająca niech zacznie od czytania ustawy a potem pyta ... świeżyny przez internetowe forum dodatków nie nauczysz :lol:
Dziękuję bardzo za TWOJĄ WŚIBSKOŚĆ. Ustawę czytałam i to nie raz. Dodatki mieszkaniowe nie należą do łatwych i jestem zdania że nigdy nie zaszkodzi zapytać jeżeli nawet jest to banalne, a tym bardziej, że nie tylko tym się zajmuję (500+, KDR, rodzinne, fundusz, dobry start). Tu chodzi o pieniądze i nawet mały błąd nie może się znaleźć. Skoro jesteś wszechwiedzący/a to co robisz na tym forum? POZDRAWIAM
Świeżynka
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

I właśnie przez takie osoby jak TY, te forum nie służy temu co powinno. Bo dla Ciebie wszystko jest takie "proste" i lepiej wyśmiewać się z innych. Współczuje osobom z którymi współpracujesz.
ODPOWIEDZ