czy doliczać do dochodu rodziny???

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
aga_stypendia
Referent
Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna
Kontakt:

czy doliczać do dochodu rodziny???

Post autor: aga_stypendia »

Mam takie pytanie więc proszę o pomoc. Czy świadczenie dla rodzin zastępczych , które otrzymują w wysokości 694zł w przypadku dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej spokrewnionej powinno doliczać się do dochodu rodziny do stypendium ??? (rodzina 5-cioosobowa obecnie ma 6-ścioro dzieci w rodzinie zastępczej spokrewnionej) Czy te dzieci też powinno się doliczać do składu rodziny i to świadczenie, które otrzymują na te dzieci???? Miał ktoś taki przypadek???
aga_stypendia
Referent
Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna
Kontakt:

Re: czy doliczać do dochodu rodziny???

Post autor: aga_stypendia »

ktoś coś??? nikt nie miał takiego przypadku???
InspektorOPS
Stażysta
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)
Kontakt:

Re: czy doliczać do dochodu rodziny???

Post autor: InspektorOPS »

aga_stypendia pisze: 26 kwie 2021, 9:22 Mam takie pytanie więc proszę o pomoc. Czy świadczenie dla rodzin zastępczych , które otrzymują w wysokości 694zł w przypadku dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej spokrewnionej powinno doliczać się do dochodu rodziny do stypendium ??? (rodzina 5-cioosobowa obecnie ma 6-ścioro dzieci w rodzinie zastępczej spokrewnionej) Czy te dzieci też powinno się doliczać do składu rodziny i to świadczenie, które otrzymują na te dzieci???? Miał ktoś taki przypadek???
Ustawa o pomocy społecznej - na podstawie której obliczamy dochód rodziny, mówi o dochodach rodziny, bez względu na ich źródło - mamy również zamknięty katalog świadczeń których nie wliczamy do dochodu. Ja osobiście wliczam zarówno dzieci do składu rodziny jak i dochodu z tytułu sprawowania opieki nad nimi.
ODPOWIEDZ