Mam zasiłkobiorce, który przebywa w ZOL i otrzymałam takie pismo z prośba o przesyłanie 70% zasiłku na konto ZOOL i 30% zasiłku na konto zasiłkobiorcy. Czy mieliście taką sytuację a jeżeli tak to jak to można technicznie zrobić ??
nie jest to obligatoryjne, ułatwia robotę instytucjom ale utrudnia nam - przy wszelkich przedłużeniach itp za każdym razem trzeba to ręcznie klikać miesiąc po miesiącu
nie jest to obligatoryjne, ułatwia robotę instytucjom ale utrudnia nam - przy wszelkich przedłużeniach itp za każdym razem trzeba to ręcznie klikać miesiąc po miesiącu
Jest możliwość skopiowania. Gdy podzielisz pierwszą pozycję klikasz "kopiuj podział" i do końca utworzonego planu podzieli pozycje tak samo na każdy miesiąc.
A ja nie dzieliłam, nie dzielę i nie zamierzam dzielić zasiłków pielęgnacyjnych chociaż mamy 2 domy pomocy .
W ustawie nie ma przepisu który by na to pozwalał.
Przekazujemy całą kwotę a DPS sam sobie rozdziela co na odpłatność a co dla podopiecznego....i tak to już działa od 20 lat.
Jeżeli osoba niepełnosprawna jest ubezwłasnowolniona i przebywa w DPS a wniosek o zasiłek pielęgnacyjny składa opiekun prawny to również powinniśmy dzielić zasiłek/ewentualnie przekazywać na konto dps? Nie mamy oficjalnych dokumentów o umieszczeniu w DPS.
Jeżeli osoba niepełnosprawna jest ubezwłasnowolniona i przebywa w DPS a wniosek o zasiłek pielęgnacyjny składa opiekun prawny to również powinniśmy dzielić zasiłek/ewentualnie przekazywać na konto dps? Nie mamy oficjalnych dokumentów o umieszczeniu w DPS.
tak jak @Szarak pisze, traktujecie taki wniosek jak każdą zmianę formy płatności a tej może dokonać zdolny do czynności prawnych dysponent świadczenia - świadczeniobiorca lub jego przedstawiciel / pełnomocnik