Czytajcie, mam sprawę do ponownego rozpatrzenia po odwołaniu do sko z zaleceniem ustalenia czy matka dzieci jest osobą samotnie wychowującą. Zrobiłam wywiad z tą matką, ojcem dzieci, a nawet sąsiadem. Wszyscy zgodnie twierdzą że rodzice razem uczestniczą w wychowaniu dzieci, wspólnie spędzają święta i wolny czas. ojciec dzieci łoży na ich utrzymanie w związku z czym matka dziecka oswiadczyła że nie będzie sie ubiegać o alimenty (sko zobowiązało ją do zasądzenia alimentów jeśli ojciec dziecka nie łoży na dzieci) ale nie mieszkaja razem prowadzą własne gospodarstwa rolne i domowe.
Pomóżcie spojrzeć na to jak najbardziej obiektywnie, wychowują razem dzieci czy niekoniecznie ???
bo ja im więcej nad tym myślę tym większy mam mętlik
z tego co piszesz to też wnioskuję, że wspólnie wychowują dziecko. Nie muszą razem mieszka aby wspólnie wychowywać dziecko....... skąd te wątpliwości??????
Dziewczyna złożyła wniosek na becik i w pierwszym odruchu (najpewniej zgodnie z prawdą) wpisała ojca dzieci do składu rodziny ale wspólnie dochód im przekroczył stąd odwołanie i sko dało do ponownego rozpatrzenia celem ustalenia czy wnioskodawczyni jest matką samotnie wychowującą.
Dokładnie opisałam swoje ustalenia w pierwszym pytaniu ale to moja pierwsza taka sprawa dlatego się zawahałam, uważam jednak że dziewczyna nie spełnia definicji osoby samotnie wychowującej
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes