Czy jakiś ośrodek zdecydował, które poprawki w CEEB przyjmujecie i przyznajecie węglowy? - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 29 wrz 2022, 8:29

jestem tego samego zdania i nie raz pisałem o tym forum, niestety decyzja zapadła inna na innym szczeblu, w węglowym mamy uznawać deklaracje składane po 11 sierpnia jeżeli zmieniono tylko dane odnośnie instalacji, eksploatacji lub funkcji
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 29 wrz 2022, 8:53

Zofia pisze:
29 wrz 2022, 8:19
Wg nas musi być zaznaczone, że piec jest eksploatowany i pełni funkcję ogrzewania, bo można mieć nowy piec gazowy eksploatowany i starą nieużywaną już kuchnię węglową, a przepisy wymagały, by ją zgłosić do CEEB. Więc wpisana jest, ale nieużywana, więc dlaczego przyznawać na to dodatek węglowy? Przyznajemy, gdy główne źródło ogrzewania jest zgłoszone/wpisane. Jak coś może być głównym źródłem ogrzewania, gdy w CEEB figuruje jako nieeksploatowane i nie służące do ogrzewania?
Mazurkiewicz na szkoleniu powiedział, że jeżeli nie mają jednej z tych rzeczy zaznaczonej a jest to jedyne źródło ogrzewania no to gdzieś muszą palić i w takim przypadku można przyznać. Oczywiście taką deklarację muszą poprawić w urzędzie.
Inaczej jeżeli w deklaracji widzimy że jest więcej źródeł np. jeszcze piec gazowy i zaznaczone wszystkie funkcje a przy kozie nic. To wtedy jest już podejrzane i widać, że ktoś coś tu kombinuje
karnas1
Stażysta
Od: 13 maja 2016, 17:02
Zajmuję się: DO DW

Napisano: 29 wrz 2022, 9:07

Słuchajcie, jak sami wiecie w deklaracjach CEEB są "cuda na kiju", każdy wpisywał, co mu się wydawało, a urzędnicy tego nie sprawdzali, bo deklaracja miała być do zupełnie innych celów. W związku z tym sztywne podpieranie się deklaracjami prowadzi donikąd. Ustawa mówi tylko, żeby piec był wpisany (lub zgłoszony), wiec jeśli mamy przed sobą deklarację i widać na niej, że ma piec na węgiel, to co nas interesują inne wpisy? Tym bardziej, że nie ma w deklaracji CEEB rubryki "główne źródło ogrzewania". Jeśli nie ma "funkcji", "liczby zainstalowanych" lub "liczby eksploatowanych", to niech pisze oświadczenie pod odpowiedzialnością karną i tyle. Jestem niemal pewny, że wszystkie tego typu odmowy będą uwalane przez SKO i dalej przez sądy, bo podstawa prawna takiej odmowy jest "palcem na wodzie pisana".
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2022, 16:37

noteev pisze:
29 wrz 2022, 9:07
Słuchajcie, jak sami wiecie w deklaracjach CEEB są "cuda na kiju", każdy wpisywał, co mu się wydawało, a urzędnicy tego nie sprawdzali, bo deklaracja miała być do zupełnie innych celów. W związku z tym sztywne podpieranie się deklaracjami prowadzi donikąd. Ustawa mówi tylko, żeby piec był wpisany (lub zgłoszony), wiec jeśli mamy przed sobą deklarację i widać na niej, że ma piec na węgiel, to co nas interesują inne wpisy? Tym bardziej, że nie ma w deklaracji CEEB rubryki "główne źródło ogrzewania". Jeśli nie ma "funkcji", "liczby zainstalowanych" lub "liczby eksploatowanych", to niech pisze oświadczenie pod odpowiedzialnością karną i tyle. Jestem niemal pewny, że wszystkie tego typu odmowy będą uwalane przez SKO i dalej przez sądy, bo podstawa prawna takiej odmowy jest "palcem na wodzie pisana".
to my musimy wezwać pół miasta.... najpierw latali do um poprawiać deklaracje, potem do nas z poprawioną a teraz znowu pisać oświadczenie...... :lol: :lol: :lol: będzie wesoło
elinka85
Referent
Od: 22 sie 2019, 14:23
Zajmuję się: ps

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x