Czy jest podstawa do odmowy pzyznania dodatku? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 01 lip 2024, 8:04

Witam,
mam taką zagwozdkę:
Wnioskodawca pierwszorazowy stara się o przyznanie dodatku mieszkaniowego. W okresie rozliczeniowym "brak dochodu". Obecnie zarejestrowany w Urzędzie pracy. W tym samym czasie złożył wniosek o zasiłek okresowy/celowy. Pracownik socjalny przeprowadził wywiad środowiskowy, przyjął oświadczenie majątkowe (pan nie posiada zasobów finansowych, nieruchomości itd). Ale...
No właśnie ale:
do listopada pracował za granicą, z zaoszczędzonych pieniędzy opłacił czynsz za mieszkanie do końca bieżącego roku.
Mój dylemat: nie mam podstaw do odmowy, spełnia kryteria z ustawy, ale jak mam mu przyznać dodatek skoro człowiek nie potrzebuje pomocy w opłacaniu czynszu bo ma wszystko opłacone.
Co robić :?:
Czy macie jakiś pomysł :?:
Gaszek78
Praktykant
Od: 31 paź 2018, 11:05
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 01 lip 2024, 9:17

do listopada pracował za granicą, z zaoszczędzonych pieniędzy opłacił czynsz za mieszkanie do końca bieżącego roku.
opłacił czynsz z góry w takim razie po co mu dodatek ? :)
nie mam podstaw do odmowy,
jest i jest to:

Art. 2 [Uprawnieni]
1.Dodatek mieszkaniowy, z zastrzeżeniem art. 7 ust. 3 i 4, przysługuje:
(...)
4) innym osobom mającym tytuł prawny do zajmowanego lokalu mieszkalnego i ponoszącym wydatki związane z jego zajmowaniem;

dodatek należy się jeśli osoba posiada: a) tytuł prawny do lokalu i b) ponosi wydatki związane z zajmowaniem lokalu.
Oba ww. warunki muszą być spełnione łącznie.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 02 lip 2024, 10:46

sam czynsz nie jest jedynym wydatkiem za mieszkanie. Moim zdaniem tu nie ma podstawy do odmowy. Co napiszesz w odmowie? Moim zdaniem trzeba wyliczyć ile za 1 m-c ma tego czynszu, wliczyć tą kwotę normalnie jako wydatek no i resztę bieżących wydatków (np. woda, śmieci). Mam podobny przypadek z jedną panią, która w taki sposób opłaca śmieci. Raz na cały rok. Liczę wtedy 1 miesiąc.
marzena123
Stażysta
Od: 13 maja 2021, 10:20
Zajmuję się: KDR, DM

Napisano: 02 lip 2024, 10:52

Wnioskodawca przedłożył miesięczną kartę opłat za miesiąc poprzedzający miesiąc złożenia wniosku, wiec informację ile jest opłat mam.
po rozmowie z radcą pr. uznaliśmy że nie ma podstaw do odmowy, choć tak po ludzku bym z chęcią odmówiła. No ale przepisu na taką odmowę nie mam :(
pozdrawiam
Gaszek78
Praktykant

Napisano: 02 lip 2024, 10:59

Gaszek78 pisze:
02 lip 2024, 10:52
Wnioskodawca przedłożył miesięczną kartę opłat za miesiąc poprzedzający miesiąc złożenia wniosku, wiec informację ile jest opłat mam.
po rozmowie z radcą pr. uznaliśmy że nie ma podstaw do odmowy, choć tak po ludzku bym z chęcią odmówiła. No ale przepisu na taką odmowę nie mam :(
pozdrawiam
Na szczęście odmowy nie zależą od chęci/niechęci pracowników:) a od przepisów. Pan opłacił czynsz z oszczędności, obecnie nie pracuje, korzysta z pomocy finansowej a rachunki dalej opłacać jakoś trzeba.
marzena123
Stażysta
Od: 13 maja 2021, 10:20
Zajmuję się: KDR, DM

Napisano: 02 lip 2024, 12:58

Pan opłacił czynsz z oszczędności, obecnie nie pracuje, korzysta z pomocy finansowej a rachunki dalej opłacać jakoś trzeba
moim zdaniem należało by się zastanowić nad rażącą dysproporcją ( no sorry ale gość sobie opłacił czynsz do końca bieżącego roku z góry...

pan nie ma trudności w ponoszeniu opłat skoro sobie je z góry opłacił a trzeba pamiętać, że dodatek mieszkaniowy jest szczególnym świadczeniem pieniężnym wypłacanym przez gminę na rzecz wskazanych w ustawie osób o niskich dochodach, którym przysługuje tytuł prawny do lokalu, w celu umożliwienia im zapłaty czynszu oraz pokrycia innych obciążających je wydatków za zajmowany lokal mieszkalny
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 02 lip 2024, 13:16

ciężko mówić o dysproporcji skoro z wywiadu środowiskowego (na potrzeby postępowania w sprawie zasiłku celowego) nic nie wynika. Człowiek nie na zasobów finansowych, nie ma nieruchomości i ruchomości. Od 11.2023 nie pracuje a z zarobionych pieniędzy opłacił na zaś czynsz.
Jak pójdę na wywiad to więcej informacji nie wyciągnę, takie samo oświadczenie majątkowe bym miała
Gaszek78
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x