czy jeszcze można przyznać okresowy? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 26 sty 2016, 11:59

Mąż i żona, oboje bezrobotni, brak dochodów.
Od stycznia mąż podejmuje pracę, pierwsze wynagrodzenie otrzyma w lutym i wtedy też przekroczą kryterium dochodowe. Czy zasiłek okresowy powinien być:

1) do końca lutego? (bo dochód za poprzedni miesiąc a więc styczeń = 0 zł)
2) do końca stycznia? (bo w lutym nie mieszczą się w kryterium dochodowym więc nie spełniają "ubóstwa")
Xman

Napisano: 26 sty 2016, 21:04

to nie tylko dochód jeśli chodzi o miesiące, tylko ile będzie zarabiał, jak długo byli bezrobotni i czy mają długi czy był z nimi spisany kontrakt na aktywizację..
a66a

Napisano: 27 sty 2016, 12:08

Właściwie chodzi mi TYLKO o kwestię dochodu,
- odnośnie zarobków - napisałem, że w lutym przekroczą kryterium
- jak długo byli bezrobotni? - nie rozumiem jakie to będzie mieć znaczenie ale dajmy na to że... długo
- nie pisałem o kontrakcie więc go nie było
Xman

Napisano: 27 sty 2016, 12:32

Zasiłek najlepiej przyznać na okres 1 miesiąca ( styczeń)
zzzz

Napisano: 27 sty 2016, 12:47

Tak, ale zmierzając do sedna sprawy - chodzi mi o to czy takiej rodzinie należy się ten zasiłek w lutym. Załóżmy nawet, że przyjdą w lutym z podaniem. Wg zasady że liczymy dochód za poprzedni miesiąc to chyba powinienem przyznać? Czy jednak nie - bo nie spełniają ubóstwa?
Xman

Napisano: 28 sty 2016, 13:28

Nikt nie wie? Kaman... : )
w sumie to kluczowa sprawa bo przecież może w lutym przyjść klient, który powie "od lutego mam 2000 zł, proszę o zasiłek z powodu ubóstwa (styczniowego) i dalszego bezrobocia (żony).
Xman

Napisano: 28 sty 2016, 22:32

Witaj! W przypadku gdy osoba złoży wniosek w lutym, do dochodu bierzemy dochód za styczeń, który kwalifikuje rodzinę do pomocy i przysługuje prawo do świadczeń na luty. Jest jednak pewien dylemat inerpretacyjny - obawa przed wypłatą świadczeń w nadmiernej wysokości.
Pomocny

Napisano: 28 sty 2016, 22:47

Pewnie ze mozna, przyznalabym na dwa mce, styczen i luty
Janan

Napisano: 29 sty 2016, 9:30

No właśnie, dylemat polega na tym że mamy mieć 2 powody i czy jeden z nich - ubóstwo powinno być liczone miesiąc wstecz (tak jak dochód).
Zauważcie, że drugi powód np. bezrobocie zdyskwalifikowałby taką rodzinę już w tym miesiącu, w którym przestałby istnieć.
Xman

Napisano: 29 sty 2016, 10:28

Ja bym przyznała na jeden miesiąc, w lutym otrzyma wynagrodzenie za styczeń, ponadto jesli ponownie złoży wniosek w lutym, to bierzesz dochod z miesiaca złożenia, a więc okresówka wyjdzie niewielka lub wcale.
Joleczka

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x