czy koszty UP ze wszystkich TW - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 28 sty 2015, 12:48

dostałam zwrot od komornika. dłużnik ma wystawionych kilka TW z różnych okresów zasiłkowych. czy mozna z wpłaty potracić całość kosztów UP, czy tylko te na który TW zaliczam wpłatę?
kasia7

Napisano: 28 sty 2015, 13:13

może ktoś
kasia7

Napisano: 28 sty 2015, 14:57

nie możesz od komornika potrącić kosztów
jak dłużnik sam wpłaci to tak
dsr

Napisano: 28 sty 2015, 15:00

a dlaczego? możesz mi podać art. o tym mówiący? US jak zwracał to koszty UP też
kasia7

Napisano: 28 sty 2015, 16:52

Z tym jest tak:
W UPEA jest zapis, że z wyegzekwowanej przez komornika kwoty pobierane są w pierwszej kolejności koszty egzekucyjne i koszty upomnienia. Natomiast w przypadku innych wpłat nie ma takiego zapisu, że koszty upomnienia mają być zaspakajane w pierwszej kolejności. Jest natomiast w UPEA zapis art.15 par. 2
"Koszty te podlegają ściągnięciu w trybie określonym dla kosztów egzekucyjnych."

co oznacza, że przy zastosowaniu takich samych procedur jakie UPEA określa dla kosztów egzekucyjnych pobieranych przez US.
Jeżeli przyjmiemy, że takie zagadnienia jak kolejność pobierania kosztów upomnienia czy sprawa ich umarzania, mieszczą się w użytym zwrocie "ściąganie", to koszty upomnienia powinny być również pobierane w pierwszej kolejności z innych wpłat niż te z egzekucji.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2015, 8:54

komornik sądowy nie egzekwuje kosztów upomnienia. To dług z innego "paragrafu". Nie może egzekwować czegoś do czego nie ma tytułu.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2015, 16:35

miałam wpłatę od komornika sądowego i przy zwrotach automatem potraciło mi koszty upomnienia - był wystawiony TW. teraz mam wpłatę inny dłuznik, decyzja o zwrocie wystawiona, upomnienie też, tylko nie ma jeszcze TW - i kosztów upomnienia nie chce potrącić. Nie wiem w ogóle czy to dobrze robię?
kasia7

Napisano: 29 sty 2015, 17:17

koszty upomnienia zalegają mi z 3 okresów zasiłkowych i nie wiem co z tym zrobić
kasia7

Napisano: 30 sty 2015, 10:01

Ja potraciłabym upomnienia, gdyby ,,niechcący'' dłużnik wpłacił do nas bezpośrednio
edysia42

Napisano: 30 sty 2015, 10:42

ale niestety do mnie nie wpłaca, tylko wszystko od paru lat idzie od komornika
kasia7

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x