czy księgujecie decyzje z zasiłków,świadczeń i funduszu na koncie 640 i na 998-zaangażowanie - Księgowość

Strona 4 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 04 mar 2014, 18:47

a Praktycy to z Was kiepscy....łamiecie obowiązujące przepisy i nie myślicie.

Przecież jeśli wypłacisz w danym okresie np 100złświadczenia alimentacyjnego to w koszty i na wynikfinansowy dajesz 100.

Jeśli na przychody dasz tylko część należną gminie to masz błednie ustalony wynik bo wychodzi ci błedna strata.

A przecież jeśli byłoby to zadanie zlecone z VAt-em (np.nieruchomości SP)to należny Vat liczysz 100% przychodu a nie tylko od części należnej JST.

A zatem jeśli ksiegujecie po straemu lub wg.bzdur BDMB to macie błędnie ustalony wynik finansowy czyli łamiecie zasdę rzetelności.....

POUCZCIE SIĘ KSIEGOWE RACHUNKOWOŚCI
~TW

Napisano: 04 mar 2014, 18:49

teoretyzujesz TW i to bardzo . a co było w 2013 a nie jest w 2014 był i jest paragraf 235 i 236 taki jak był i jest 098 . Gdzie zapisz że w 2014 roku ......nie widzę .pokaż TW proszę
~irka

Napisano: 04 mar 2014, 19:01

To nie teoria ... to zasady ustawowe z UOR

KRYTYKUJESZ A NIE ZNASZ PRZEPISÓW...

A co do klasyfikacji piszę przecież wyżej patrz paragraf 6 u4 i u 5 nowego rozporządzenia....doczytaj też uzasadnienie

Też mi praktycy.....
~TW

Napisano: 04 mar 2014, 22:35

Jezeli chodzi o księgowanie Fa to zgadzam się z TW,
poza tym ktos tu kiedyś na forum napisał, iż RIO zawsze mówi to co TW tylko że po paru latach. Tak samo było z FA. Ja już zaliczkę księgowałem na 7 i na którym szkoleniu w okolicach 2006 roku w rio wywołałem niezłe salwy śmiechu. I co. po pary latach się zmieniło i wiekszośc robiła przeksiegowania. Nie mówię że zgadzam się ze wszystkim z TW, np. jeżeli chodzi o jego podejscie do Vatu w ops to mnie nie przekona, ale warto czasem poczytać
~kic13

Napisano: 05 mar 2014, 10:35

Gdyby TW miał zaksięgować w zobowiązania np. 500 decyzji ze świadczeń rodzinnych, dodatkowo zakładając, że dzieci uczą się /nie uczą itp. to inaczej by śpiewał - to miałam na myśli pisząc o praktyce.
Programy które posiadamy nie umożliwiają stworzenia zbiorczych zestawień przyznanych decyzji z kwotami.
~Anna

Napisano: 05 mar 2014, 11:05

A to ze program merytoryczny tego nie umożliwia bo wd mnie nie spełnia norm ustawy o rachunkowosci to juz całkiem inny temat
~kic13

Napisano: 05 mar 2014, 11:11

Sorki ale można dostać kręćka!!!!
Pamiętam czasy jak księgowaliśmy w OPS na par.235 i 236 i trzeba było to zmieniać na par.0970 i 0980 czyli paragrafy , którymi posługuje się OPS pod warunkiem , iż dochody wpływają na konto bankowe OPS-ów- i było to dla mnie logiczne...a teraz znowu zmiana na to samo co już było???
a co z pięknym sformułowaniem cytat\" Błędem jest wykazywanie w sprawozdaniu jednostkowym w kolumnie dot.zródła dochodu par.2350 lub par. 2360 zamiast par. żródłowego np. par.0970 lub par.0980 . Zgodnie z instrukcją sporządzania sprawozdania , należy wykazywać paragrafy żródłowe, a par.2350 czy par.2360 nie jest paragrafem żródłowym dla jednostki pomocy społecznej.\"\"
Komu się znowu odwidziało ,że par.2350 i par. 2360 są paragrafami żródłowymi dla jednostki pomocy społecznej????
My oprócz księgowania na paragrafach robimy jeszcze wynagrodzenia, zusy i miliony sprawozdań , których interpretacja sporządzenia też się co chwilę zmienia ....
na ten rok jest taka interpretacja , na inny inna a potem znowu się wraca do tego co już było a co musiałyśmy zmieniać....Niech w końcu góra zastanowi się co robi i jak podejmnie \"jakąś \" decyzję niech ją w końcu przemyśli bo my oprócz nowych zadań , które nam cały czas dochodzą jesteśmy obdarowywani na okrągło nowymi interpretacjami , które są nowe a okazuje się ,że sprzed 3 lat.....Jak tu pracować????
~ola

Napisano: 05 mar 2014, 16:47

A co do klasyfikacji piszę przecież wyżej patrz paragraf 6 u4 i u 5 nowego rozporządzenia\' W JAKIM ROZPORZĄDZENIU NIE ZNALAZŁAM?
~Ela

Napisano: 25 mar 2014, 15:57

Witam
Proszę o radę jaki macie zapis w polityce, który pozwoli na ominięcie konta 640 do decyzji administracyjnych.
Zgadzam się z Anną, że w praktyce to będzie trudne do wykonania. Szczególnie przy naszych planach na dotacjach, które zmieniają się na ostatni moment.
~rena

Napisano: 25 mar 2014, 16:01

KLIKAJCIE DZIWECZYNY Z OPSÓW NA komunikat MF a doczytacie o decyzjach i koncie 640 :

https://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finan ... TANCE_yQ5z_
~TW

Strona 4 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x