Mój UW wysnuł bardzo fajne pismo w którym na końcu pisze
przypominamy, że zadaniem organów właściwych (wójta, burmistrza, prezydenta)jest przyjęcie wniosku oraz sprawdzenie go pod względem formalnym, a także uzupełnienie ewentualnych braków w dok. , w związku z czym tut. wydział inf, iż przekazywanie niekompletnych wniosków do wojewody przez ops (w szczególności braku inf. o adresie za granicą , formie zatrudnienia, świadczeniach dla bezrobotnych, rent emerytur), będzie skutkowało odesłaniem przedmiotowego wniosku do organu właściwego celem jego uzupełnienia oraz podjęciem czynności kontrolnych w zakresie kompletowania dok.
Dlatego kiedyś na forum poruszyłem kwestię kompetencji Wójta czy Wojewody (w trakcie przebywania członka rodziny za granicą w celach zarobkowych) co do - wysyłania pism do Strony i kompletowania dok pod rygorem nierozpatrzenia wniosku.
https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=9&t=207257437
Ja uważam że mogę Stronie powiedzieć co i jak ale nie mogę Jej wzywać pismami itp. bo od czasu kiedy członek rodziny przebywa za granicą to nie nasza kompetencja
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”