na szkoleniu organizowanym przez RIO w Bydgoszczy Pan Damian Grzelka – zastępca naczelnika Wydziału Kontroli Gospodarki Finansowej RIO w Kielcach był zdziwiony, że jeszcze ktoś tak księguje skoro przepisy te zostały dawno uchylone, jest to niepoprawne
ja przenosiłem salda 225 na 800 z poprzednich lat, a bieżące na 720 i 750 (odsetki) i wykazywałem w informacji dodatkowej (OAN tworzę w 100%)
"W ciągu roku dokonano zmiany sposobu ewidencji dochodów związanych
z realizacją zadań zleconych ustawami, np. zaliczki alimentacyjnej, funduszu alimentacyjnego. W związku z uchyleniem z dniem 31 lipca 2010r. rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 28 lipca 2006 r. w sprawie szczególnych zasad rachunkowości oraz planów kont dla budżetu państwa, budżetów jednostek samorządu terytorialnego oraz niektórych jednostek sektora finansów publicznych konieczne stało się zaprzestanie ujmowania należności realizowanych na rzecz innych jednostek jako zobowiązań na rzecz tych jednostek. W kosztach i przychodach 2018 roku ujęto zmiany należności budżetu państwa i budżetu gminy występujące w ciągu roku, a stany kont bilansu otwarcia dotyczące zdarzeń lat ubiegłych odniesiono
na fundusz jednostki ujmując je w innych zmniejszeniach/innych zwiększeniach
w zestawieniu zmian w funduszu jednostki w kwocie 2.702.703,55 zł stanowiącej równowartość należności budżetu państwa i budżetu gminy z tytułu zaliczki alimentacyjnej i funduszu alimentacyjnego wraz z odsetkami oraz równowartość odpisów aktualizujących należności utworzonych na te należności. "
....tak jak pisałem i mówiłem w 2010 doszło do zmiany przepisów. Ale do dziś niemal w każdej gminie, gdzie jest połączony organ z urzędem jest po staremu.