czy ktoś w końcu zauważy moje pytanie na forum:(
czy ktoś w końcu zauważy moje pytanie na forum:(
Muszę zrobić zwrot nienależnie pobranych w formie potrąceń z bieżących. Jednak do końca okresu zasiłkowego nie potrące całej kwoty a na nowy okres zasiłkowy nie będą skłądac bo dziecko idzie na studia. Pozostałą kwotę musi wpłacić w kasie, ale nie wiem kiedy?.
Nie wiem kiedy ma wpłacić odsetki, czy musi wpłacić co miesiąc czy może całość przy ostatnim potrąceniu. A co z tą kwotą, którą osobno wpłaci - kiedy od tego naliczyć odsetki?
Nie wiem kiedy ma wpłacić odsetki, czy musi wpłacić co miesiąc czy może całość przy ostatnim potrąceniu. A co z tą kwotą, którą osobno wpłaci - kiedy od tego naliczyć odsetki?
Re: czy ktoś w końcu zauważy moje pytanie na forum:(
jak oszałamiającą ma tą kwotę?
Ta co wpłaci osobno to odsetki od pierwszego dnia miesiąca w którym juz nie była uprawniona do dnia spłaty
Opisz dokładniej tą sytuacje w jakich miesiącach itp.
Ta co wpłaci osobno to odsetki od pierwszego dnia miesiąca w którym juz nie była uprawniona do dnia spłaty
Opisz dokładniej tą sytuacje w jakich miesiącach itp.
miałam podobną sytuacje i zrobiłam tak:
naliczyłam odsetki od bieżących wypłat ( do dnia zgodnie z teminarzem wypłat)
naliczyłam odsetki od kwoty którą ma wpłacić do dnia wydania deyzji oraz podałam odsetki dzienne
dałam termin zapłaty wszystkich tych nalezności do 21 dni.
naliczyłam odsetki od bieżących wypłat ( do dnia zgodnie z teminarzem wypłat)
naliczyłam odsetki od kwoty którą ma wpłacić do dnia wydania deyzji oraz podałam odsetki dzienne
dałam termin zapłaty wszystkich tych nalezności do 21 dni.
Tak to wygląda:
W okresie od 2008-12-01 do 2009-05-31 były nienaleznie pobrane świadczenia w kwocie 300,00 zł (6 m-cy x 50,00 zł - dod. na dojazd). Wypłaty swiadczen były:
18.12.2008 - 50
19.01.2009 - 50
19.02.2009 - 50
19.03.2009 - 50
17.04.2009 - 50
20.05.2009 - 50
Z tym, że kwota 254 zł będzie potrącone z bieżących wypłat, a resztę - 46 zł musi wpłacić w kasie.
Pytanie:
Jaka liczy się odsetki w ww. przypadku i kiedy trzeba je wpłacić?
Czy 46 zł ma wpłacić dopiero po potrąceniach z bieżących wypłat?
W okresie od 2008-12-01 do 2009-05-31 były nienaleznie pobrane świadczenia w kwocie 300,00 zł (6 m-cy x 50,00 zł - dod. na dojazd). Wypłaty swiadczen były:
18.12.2008 - 50
19.01.2009 - 50
19.02.2009 - 50
19.03.2009 - 50
17.04.2009 - 50
20.05.2009 - 50
Z tym, że kwota 254 zł będzie potrącone z bieżących wypłat, a resztę - 46 zł musi wpłacić w kasie.
Pytanie:
Jaka liczy się odsetki w ww. przypadku i kiedy trzeba je wpłacić?
Czy 46 zł ma wpłacić dopiero po potrąceniach z bieżących wypłat?
Nie kombinuj z potrąceniami tylko niech Ci wpłaci do kasy - najwyżej podziel jej na raty (na jej wniosek) i wyznacz terminy spłaty.
Jeżeli podzielisz jej na raty to pewnie musisz wyszczególnić nienależnie pobrane zasiłki i rata bedzie musiała mieć wysokość conajmniej jednego nienależnie pobranego świadczenia świadczenia+odsetki (wyskość odsetek wyliczasz w dniu spłaty). Każdy zasiłek pobrany był w innym terminie i dlatego nie wyliczysz do zasiłku prawidłowo odsetek, jeśli Ci spłaci np. połowę nienależnego zasiłku na jedno dziecko. Musi spłacić całość zasiłku na jedno dziecko, albo też raty dzielisz pod względem okresów zasiłkowych jeśli w ciągu dwóch pobierała nienależnie zasiłek.
Może też napisać Ci pismo o umorzenie odsetek, ale w ośrodkach boją się zaniechać egzekucji procentów.
Mój przykład: zasiłek na dwoje dzieci nienależnie pobrany.
Raty robisz tak. że na pierwsze dziecko termin spłaty do 30.06..2009,+odsetki
a na drugie termin spłaty do 31.08.2009 r.+odsetki.
Obliczając odsetki każdy miesiąc liczysz osobno i odsetki sumujesz. Inne będą odsetki nien pob zasiłek za miesiąc listopad 2008 a inne za miesiąc grudzień 2008. r.
Możesz jeszcze próbować dzielić proporcjonalnie nien pobr. świadczenia do spłaty, np 50 % zasiłku 64 zł + odsetki - wtedy też da się prawidłowo wyliczyć odsetki.
Inaczej się nie da bo jak Ci przyjdzie żeby spłacić 100 zł to skąd wiesz który zasiłek ona chce spłacać? - ten nienaleznie pobrany we wrześniu 2008 roku, czy nienależnie bobrany w grudniu 2008 roku? - prawie robi dużą różnicę, a u nas w ustawie nie ma uregulowań, że najpierw zaspokajane są najstarsze zaległości.
Moje skromne zdanie - jeśli chciało się komuś czytać i plotłem bajki to proszę poprawić.
Jeżeli podzielisz jej na raty to pewnie musisz wyszczególnić nienależnie pobrane zasiłki i rata bedzie musiała mieć wysokość conajmniej jednego nienależnie pobranego świadczenia świadczenia+odsetki (wyskość odsetek wyliczasz w dniu spłaty). Każdy zasiłek pobrany był w innym terminie i dlatego nie wyliczysz do zasiłku prawidłowo odsetek, jeśli Ci spłaci np. połowę nienależnego zasiłku na jedno dziecko. Musi spłacić całość zasiłku na jedno dziecko, albo też raty dzielisz pod względem okresów zasiłkowych jeśli w ciągu dwóch pobierała nienależnie zasiłek.
Może też napisać Ci pismo o umorzenie odsetek, ale w ośrodkach boją się zaniechać egzekucji procentów.
Mój przykład: zasiłek na dwoje dzieci nienależnie pobrany.
Raty robisz tak. że na pierwsze dziecko termin spłaty do 30.06..2009,+odsetki
a na drugie termin spłaty do 31.08.2009 r.+odsetki.
Obliczając odsetki każdy miesiąc liczysz osobno i odsetki sumujesz. Inne będą odsetki nien pob zasiłek za miesiąc listopad 2008 a inne za miesiąc grudzień 2008. r.
Możesz jeszcze próbować dzielić proporcjonalnie nien pobr. świadczenia do spłaty, np 50 % zasiłku 64 zł + odsetki - wtedy też da się prawidłowo wyliczyć odsetki.
Inaczej się nie da bo jak Ci przyjdzie żeby spłacić 100 zł to skąd wiesz który zasiłek ona chce spłacać? - ten nienaleznie pobrany we wrześniu 2008 roku, czy nienależnie bobrany w grudniu 2008 roku? - prawie robi dużą różnicę, a u nas w ustawie nie ma uregulowań, że najpierw zaspokajane są najstarsze zaległości.
Moje skromne zdanie - jeśli chciało się komuś czytać i plotłem bajki to proszę poprawić.
mysle ze to ustala kieroenik lub dyrektor osrodka
west jeśli tylko chciałbyś nam to pokazać w systemie jak robić..... swoją drogą dzięki za rady- przydatne na pewno:)
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
orzekacie o potraceniu z biezacych w formie decyzji?
Żeby się nie powtarzać: interpretacje ministerstwa to najczęściej przekonywanie, że w ustawie jest co innego, niż tam faktycznie jest...

i po co tak komplikować sprawę ? odsetki nalicza sie do dnia spłaty, jeżeli to są raty to po potrąceniu kwoty liczy sie odsetki od mniejszej kwoty do dnia następnej spłaty. Zwyczajnie stosuje sie logiczne matematyczne zasady.
Oprócz czy ktoś w końcu zauważy moje pytanie na forum:( - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
becikowe - dziecko zmarło
Beciowe Samorządowe w Borzęcinie
decyzja o nienaleznie pobranych
Pilne proszę o Wasze odpowiedzi
potrącenie rat
Proszę jeszce raz, zajrzyjcie tutaj, pilne
świadczenia rodzinne nienależnie pobrane
żle naliczone wyrównanie z FA
jak wpłacać odsetki
bardzo proszę o pomoc:)
tytuł wykonawczy do skarbowego
jak z odsetkami