Dzień dobry, jestem tu nową osobą i chciałabym poprosić Państwa o pomoc.
Od kilku miesięcy pracuję w MGOPS w dziale świadczeń rodzinnych i FA (przyjmuje wnioski, udzielam informacji, korzystam z SYGNITY jednak nie wprowadzam wniosków nie wydaję decyzji i nie prowadzę postępowań). Ostatnio zwolniło się wolne stanowisko w dziale świadczeń rodzinnych i FA i bardzo mi zależy żeby dostać tę pracę.
Zakres wykonywanych zadań na stanowisku:
1)prowadzenie postępowań w sprawach przyznawania i wypłacania świadczeń rodzinnych
oraz przygotowywanie decyzji administracyjnych dotyczących ww. świadczeń,
2)prowadzenie postępowań w sprawach związanych z przyznawaniem i wypłatą świadczeń
z funduszu alimentacyjnego oraz przygotowywanie decyzji administracyjnych dotyczących ww. świadczeń, prowadzenie postępowań wobec dłużników alimentacyjnych,
3)sporządzanie sprawozdań rzeczowo – finansowych oraz planowanie potrzeb w zakresie ww. świadczeń, list wypłat, informacji, analiz z zakresu świadczenia rodzinnego i funduszu alimentacyjnego,
4)przyjmowanie wniosków w zakresie świadczeń rodzinnych i funduszu alimentacyjnego,
5)przekazywanie informacji dotyczącej zadłużenia dłużników do BiG Infomonitor.
Moje pytanie brzmi czy znajdzie ktoś chwilę czasu aby opisać mi terminy i procedury co gdzie jak i kiedy trzeba pisać czy wysyłać (i do kogo) odnośnie FA? Bo prawda jest taka, że mogę czytać i czytać ustawy w nieskończoność, ale jakby ktoś z Państwa znalazł chwilę, żeby nakreślić mi ramy czynności i terminów w FA byłabym niezmiernie wdzięczna i proszę o wyrozumiałość i nielinczowanie za brak wiedzy bo jak zaznaczyłam wcześniej dopiero się uczę i bardzo zależy mi na zdobyciu doświadczenia, wiedzy i pracy.
Pozdrawiam Iwona