jak liczyć dochód osobie o znacznym stopniu - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 sty 2019, 0:43

W Bytomiu dzieci niepełnosprawne po uzyskaniu pełnoletności (ze znacznym stopniem niepełnosprawności) otrzymują decyzje negatywne, ponieważ dochody są liczone tylko na osobę całkowicie ubezwłasnowolnioną - matka, mimo że otrzymuje świadczenie pielęgnacyjne z tyt. opieki nad własnym ubezwłasnowolnionym dzieckiem nie jest liczona do składu rodziny. Czy to możliwe?!
Większość rodziców została zmuszona przez urzędników do całkowitego ubezwłasnowolnienia dziecka, gdyż nie potrafiło podpisać samodzielnie wniosku o Fundusz Alimentacyjny, a teraz (podobno?) masowo tracą świadczenia alimentacyjne.
Czy to możliwe aby osoba całkowicie ubezwłasnowolniona - niezdolna do samodzielnej egzystencji wg orzeczenia powiatowego zespołu ds. orzekania o stopniu niepełnosprawności - była traktowana jako samodzielnie prowadząca jednoosobowe gospodarstwo domowe?!
Irena Dąbrowska
Praktykant
Od: 09 sty 2019, 0:27
Zajmuję się: ukończyłam pomaturalną szkołę pracowników służb społecznych w Toruniu, obecnie nie pracuję

Napisano: 09 sty 2019, 8:52

jak nie ma zasądzonych alimentów od drugiego rodzica to odwołanie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 sty 2019, 22:59

Zapis źle interpretują niektóre gminy:"do rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego". Jeżeli opiekunem prawnym jest matka, która na całkowicie ubezwłasnowolnione dziecko pobiera świadczenie pielęgnacyjne - to dochód do FA musi być dzielony na dwie osoby: matkę i osobę pełnoletnią mającą wyrok na zasądzone alimenty od ojca. Czy mam rację, czy jestem w błędzie?
Irena Dąbrowska
Praktykant
Od: 09 sty 2019, 0:27
Zajmuję się: ukończyłam pomaturalną szkołę pracowników służb społecznych w Toruniu, obecnie nie pracuję

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x