czy liczyć gosp. do dochodu, którego nie jest właścicielem - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 05 lis 2018, 10:58

Mam osobę, która złożyła wniosek o świadczenia rodzinne. W oświadczeniu o gosp. rolnym wpisała 11 ha przeliczeniowych i do wniosku dołączyła zaświadczenie z UG. o wielkości gosp. za 2017r.
W tym zaświadczeniu jest napisane, że osoba jest podatnikiem podatku rolnego z gospodarstwa swojego oraz jest podatnikiem podatku rolnego z pozycji Pani X 2.59 ha przeliczeniowe.
Ta osoba teraz nie zakwalifikowała się do św. rodzinnych ponieważ jest duży przelicznik z hektara. Pytałam w UG odnośnie tej części gops. od Pani X i Pani z podatków powiedziała,że to gospodarstwo 2,59 ha przeliczeniowego jest w tej rodzinie od ponad 30 lat. Właścicielka tego gop. już nie żyje.
Rodzina płaci podatek i wszędzie wpisuje to gosp. wpisując je jako samoistne posiadanie.
Czy powinnam policzyć dochód rodzinie z tego gop. czy poprosić osobę aby je wyłączyła i wtedy będzie kwalifikowała się dochodem do świadczeń rodzinnych.
W poprzednich wnioskach ta część gop. była liczona, był mały przelicznik z hektara teraz zastanawiam się czy jest to dobrze.
Proszę o pomoc.
grazia
Stażysta
Od: 31 mar 2017, 9:12
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 05 lis 2018, 15:38

może ktoś odpowie
grazia
Stażysta
Od: 31 mar 2017, 9:12
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 05 lis 2018, 15:55

Pani złożyła oświadczenie ile ma ha i Pani dobrze wiedziała co podpisuje. Ja bym nie kombinował nic na własną rękę mając oświadczenie strony.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x