wnuk złożył na świadczenie pielęgnacyjne nad dziadkiem dałam odmowę że niepełnosprawność powstała po 18 roku życia pan sie odwołał , syn dziadka ma znaczny stopień a córka ma gospodarstwo rolne, wnuk mieszka z dziadkiem i ewidentnie się nim opiekuje , sko utrzymalo w mocy moją decyzję , czy moze teraz złożyć na szo i mogę mu przyznać czy też nie
Dlatego jestem zdziwiony, że tylko z tego powodu SKO by utrzymało w mocy taka decyzję. A o SZO mógł i może składać ale jeśli wniesie skargę to niech Cię o tym powiadomi bo ja bym zawiesił postępowanie do dnia zwrotu akt o ŚP.
napisali że są dzieci które mają się opiekować tylko jeżeli by ich nie bylo lub mieli by znaczne stopnie niepełnosprawności to wtedy wnukowi również wtrącili o szo czyli wynika z tego że szo dla wnuka też nie przysługuje jeżeli są dzieci
Dlatego się dopytuje bo gdyby był tylko problem niepełnosprawność to by dali. Pytałaś o to już na forum i pisałem Ci, że w pierwszej kolejności są dzieci zobowiązane do alimentacji i one mają obowiązek opieki ...
A CO ZE SZO W TAKIM PRZYPADKU JAK JEST MAŁŻEŃSTWO PAN MA ZNACZNY STOPIEŃ ŻONA UMIARKOWANY SYN SIĘ OPIEKUJE CZY MOŻNA PRZYZNAĆ SZO SYNOWI NAD OJCEM CZY NIE BO MATKA POWINNA SIĘ NIM ZAJMOWAĆ
Teoretycznie żona powinna się zajmować i jest pierwsza w alimentacji ale jak ma umiarkowany stopień i napisze, że nie jest w stanie bo sama wymaga opieki, wywiad też to potwierdzi to w takim przypadku ja bym przyznał na syna. To jest inny przypadek.