Córka otrzymała orzeczenie o niepełnosprawności kiedy miała 15 lat. Obecnie ma znaczny stopień. zameldowana jest ciągle w domu ale razem partnerem i ich wspólnym dzieckiem mieszka w mieście w którym studiowała.Chciałam sie zapytac czy będzie mi przysługiwac świadczenie pielęgnacyjne gdybym chciała się nią zaopiekować? Nie mam stałego dochodu pracuję dorywczo.
Staraj sie, może akurat dostaniesz. Nasze przepisy pod tym względem sa bardzo liberalne.
Będziesz miała stały dochód, ubezpieczenie, a do tego będziesz mogła dorabiac dorywczo.
Goście możesz sie śmiac. Babka może tutaj pisać prawdę, zeby wybadać sytuację, a w ośrodku przedstawić całkiem inne fakty i świadczenie ma murowane. Przecież wystarczy słowo niepełnosprawne dziecko a pracownikom ośrodków od razu klapki opadają na oczy.
a niby jaka prowokacja? Przecież obecnie obowiązująca ustawa jest skierowana do oszustów, kombinatorów, cwaniaków i nierobów.Z całą pewnością nie do uczciwych ludzi sprawujących faktycznie stałą opiekę jaka wynika z orzeczenia.A cóż to za kryteria uzależniające przyznanie ŚP od daty powstania niepełnosprawności, a nie od faktycznie sprawowanej stałej opieki.Równie dobrze prawo do świadczenia można uzależnić od dnia tygodnia w jakim powstała niepełnosprawność.Osobiście proponuję nieparzyste dni tygodnia--ZDO , parzyste--- SZA , a jak niepełnosprawność wystąpiła w niedzielę to ŚP