czy moge zastosowac art. 5 ust. 3 czy juz nie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 23 sty 2014, 9:09

mialam taka sytuacje na koniec okresu zasilkowego 2012/2013
dokladnie we wrzesniu Pan uzyskał dochod ktory powodował przekroczenie kryterium lecz kwota przekroczenia byla nizsza od kwoty najnizszego zas. rodzinnego i zastosowałam art. 5 ust. 3 i dzieki temu mieli na wrzesien i pazdziernik nadal rodzinne

w pazdzierniku jego małzonka utraciła dochod i ubiegajac sie o zasiłek na nowy okres zasiłkowy kwalifikowali sie i nie przekraczali kryterium
pod koniec listopada Pani ponownie uzyskała dochod
przeliczyam dochod uzyskany za grudzien wypłacony w styczniu i okazuje sie ze przekraczaja
czy teraz moge zastowoac art. 5 ust. 3 czy juz nie ??????

~Ewa

Napisano: 23 sty 2014, 9:42

nie
~ada!!

Napisano: 23 sty 2014, 9:46

nie bo zastosowac art. 5 ust. 3 mozesz to dochodu z jednego roku kalendarzowego
w przypadku przekroczenia dochodu w kolejnym roku kalendarzowym - swiadczenia nie przysługuja
a wiec zastosowac art. 5 ust. 3 do okresu 2012/2013 to nic ze przez pierwsze dwa mies. okresu 2013/2014 miala ZR
~Monai

Napisano: 23 sty 2014, 10:18

moje SKO stoi na innym stanowisku, które ja podzielam,
w art. 5 ust. 3 nie pisze przez jaki okres musi przysługiwać zasiłek w poprzednim okr. zas., jeżeli przysługiwał choćby przez 1 m-c i kwota dochodu nie przekracza kryterium o więcej niż 77 zł to należy przyznać
~kb

Napisano: 23 sty 2014, 10:24

MPiPS twierdzi jak pisze kb
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2014, 10:31

ja też mam takie stanowisko jak kb
~m

Napisano: 23 sty 2014, 10:36

ok wy odnosicie sie do tego czy przyslugiwał ZR czy nie

a tu chodzi o to ze skoro zastosowała juz art. 5 ust. 3 w poprzednim okresie zasilkowym to nie moze tego zrobic w tym okresie
napisane jak wół::
W przypadku gdy dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie lub do-chód osoby uczącej się przekracza kwotę uprawniającą daną rodzinę lub osobę uczącą się do zasiłku rodzinnego, o kwotę niższą lub równą kwocie odpowiada-jącej najniższemu zasiłkowi rodzinnemu przysługującemu w okresie, na który jest ustalany, zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym.

!!!!!!!!!!!\" W przypadku przekroczenia dochodu w kolejnym roku kalendarzowym zasiłek rodzinny nie przysługuje.\"!!!!!!!!!!!!!

a wiec mieli ZR
Pan uzyskał - przekroczyli ale z zastosowaniem art. 5 ust. 3 mieli prawo do ZR nadal
skoro skorzystali w poprzednim okresie to w tym nie moga
nawet jelsi poczatkowo mieli ZR ponizej kryterium dochodowego
~Monia

Napisano: 23 sty 2014, 10:39

nie może miała wykorzystane przekroczenie w okresie 2012/2013 i teraz już nie może mieć w okresie 2013/2014

kb piszesz o troche innej sytaucji nie chodzi o to ile ktoś miał zasiłek ( bo jak dobrze piszesz moze mić msc) ale o to , ze w tej sytuacji już ta osoba skorzystała z przekroczenia w okresie 2012/2013 warunkowo przyznane na wrzesień , pazdziernik . Dlatego w okresie 2013/2014 już nie moze mieć warunku.
~Dorcia

Napisano: 23 sty 2014, 10:47